15 steden met meest duurzame woningen van Nederland

| | |

Van de vijftien grootste gemeenten in Nederland, heeft gemeente Almere de meeste woningen en gebouwen (60%) met energielabel B of hoger. Amersfoort (38%) en Utrecht…

Van de vijftien grootste gemeenten in Nederland, heeft gemeente Almere de meeste woningen en gebouwen (60%) met energielabel B of hoger. Amersfoort (38%) en Utrecht (34%) staan op de tweede en derde plaats. Jonge gemeenten en gemeenten met veel nieuwbouw lopen voorop, terwijl gemeenten met een historische stadskern de grootste uitdaging hebben om de gebouwen te verduurzamen.

Sweco bracht de energielabels van de 15 grootste Nederlandse gemeenten (gebaseerd op aantal inwoners) in beeld. Uit de analyse blijkt per gemeente het percentage woningen en utiliteitsgebouwen met energielabel B of hoger.

Het is voor het eerst dat de energielabels van de volledige gebouwenvoorraad per gemeente volledig in kaart zijn gebracht en in een overzichtelijke analyse zijn weergegeven. Energielabels geven aan hoe energiezuinig een gebouw is. Het verduurzamen van woningen en gebouwen is een belangrijke maatregel in het behalen van de klimaatdoelstellingen.

Vincent Jansen, afdelingshoofd Energie bij Sweco: ‘Het is opvallend hoe ver we nog verwijderd zijn van de doelstellingen om gebouwen en woningen te verduurzamen. Met uitzondering van Almere heeft in alle gemeenten nog niet de helft van de gebouwenvoorraad het energielabel B of hoger.’

Uit de analyse blijkt:

  • In Almere heeft 60% van de woningen en utiliteitsgebouwen energielabel B of hoger. In Amersfoort 38% en in Utrecht 34%. Dit zijn alledrie gemeenten met een recente grote stadsuitbreiding waardoor ze het (relatief) grootste aandeel energielabel B en beter hebben.
  • Gemeenten met een omvangrijke historische binnenstad zoals Nijmegen (21%) en Groningen (17%) hebben de grootste uitdagingen om de energielabels te verbeteren.
  • Met uitzondering van Amsterdam, Haarlem en Den Haag laten alle gemeenten een duidelijke piek zien in woningen met label C. Dit betreffen woningen die zijn gebouwd in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw.

Lees hier het volledige rapport >>

Bron: persbericht Sweco