Projectomschrijving

De luchthaven Groningen Airport Eelde, waar de provincies Groningen en Drenthe en de gemeenten Groningen, Assen en Tynaarlo aandeelhouder van zijn, werkt sinds jaren aan de voorbereiding van de verlenging van de hoofdbaan van 1800 naar 2500 meter. Door de baanverlenging kunnen categorie C vliegtuigen (bv. Boeing 737) volledig beladen en non stop vanaf Eelde vliegen en ook categorie E vliegtuigen (bv. Boeing 747) kunnen beladen landen. Deze verlenging en o.a. ook de renovatie van het bestaande deel worden geïntegreerd aanbesteed.

Voor de aanbesteding is gekozen voor een DBFM-light, wat inhoudt dat het ontwerp, bouw, financiering en onderhoud bij één partij komen te liggen, maar dat bij oplevering 80% door de overheid wordt betaald en de overige 20% als prikkel voor beschikbaarheid wordt gehanteerd. Tevens wordt gebruik gemaakt van de standaard contracten die door Rijkswaterstaat zijn ontwikkeld.

Bij project baanverlenging zijn zowel in de verhardingsconstructie als in de toplaag nieuwe technieken toegepast waardoor de baanverlening een voorbeeldproject is als het gaat om duurzaam bouwen in de luchtvaart-infrastructuur.

Soort

infrastructure

Categorie

DBFM-light

Sector

Infrastructuur, landingsbaan

Regio

Eelde

Contractwaarde

ruim € 20 miljoen

Opdrachtgever

Luchthaven Groningen Airport Eelde

Opdrachtnemer

Dura Vermeer-Imtech

Twynstra Gudde was verantwoordelijk voor de aanbesteding van voorbereiding tot contractondertekening.

Contractduur

DBFM-light voor 10 jaar

Oplevering

Op woensdagochtend 24 april 2013 is de verlengde baan officieel geopend door Staatssecretaris Wilma Mansveld.

Opmerkingen

De aanbesteding is februari 2010 van start gegaan. De gunning is gepland voor oktober 2010.

Website