BAM bouwt en onderhoud nieuw Zaans Medisch Centrum via DBMO-contract van 25 jaar

| | |

Zaans Medisch Centrum heeft, samen Vitaal Zorgvast, een Design-Build-Maintain-Operate (DBMO)-overeenkomt gesloten met BAM voor het ontwerp en de bouw maar ook het 25 jarig onderhoud…

De DBMO-overeenkomst heeft betrekking op het technisch ontwerp, het bouwen en het beschikbaar houden van het nieuwe ziekenhuis gedurende een periode van 25 jaar. BAM neemt tevens de verantwoordelijkheid op zich voor de levering van o.a. energie.

BAM start start medio augustus 2014 met de bouw. Medio augustus 2016 is het nieuwe ziekenhuis met een vloeroppervlakte van circa 40.000 m2 gereed. De contractwaarde voor ontwerp en bouw bedraagt circa € 90 miljoen. Met het onderhoud is voor de gehele periode van 25 jaar ongeveer € 150 miljoen gemoeid.

DBMO maakt nieuwbouw ziekenhuis mogelijk
Ondanks de economische crisis en de strikte voorwaarden van banken voor financiering van nieuwe ziekenhuizen is het Zaans Medisch Centrum erin geslaagd nieuwbouw te realiseren. Het DBMO-contract heeft ervoor gezorgd dat de risico’s zijn neergelegd bij de partijen die dat het beste kunnen organiseren. BAM is verantwoordelijk voor bouw t/m langjarig onderhoud waardoor het ziekenhuis zich kan focussen op haar kerntaak, namelijk het verlenen van zorg. Het voordeel van deze overeenkomsten is dat er meer financiële zekerheid op de lange termijn voor de opdrachtgever is, de kosten staan namelijk voor een langere periode vast. Kostenoverschrijdingen bij de bouw komen voor rekening van de bouwer zelf. En omdat de bouwer tijdens het ontwerp al nadenkt over het onderhoud, kunnen ontwerp problemen en dus hoge kosten later in het traject worden voorkomen. Materiaalkeuze speelt ook een belangrijke rol in het reduceren van onderhoud -en schoonmaakkosten. PPS-contracten zoals DBMO zorgen voor een solide businesscase; de kosten voor het gebouwen worden stabieler. Dat is voor banken een belangrijke voorwaarde om te investeren. De financiering van het nieuwe ziekenhuis wordt verzorgd door Rabobank en BNG. Met Achmea zijn afspraken gemaakt over het zorgaanbod.

Eerste lean-ziekenhuis in Nederland
Het huidige Zaans Medisch Centrum maakt al gebruik van de lean-werkwijze, maar de nieuwbouw wordt het eerste Nederlandse ziekenhuis dat wordt ontworpen vanuit de lean-managementfilosofie. Lean wil zeggen de processen in het nieuwe ziekenhuis zo doelmatig en patiëntgericht mogelijk worden ingericht, waardoor verspilling wordt voorkomen.

Het ontwerp van het nieuwe Zaans Medisch Centrum is van de hand van Mecanoo en onderscheidt zich door het Lean Hospital Design en de helende omgeving. Ingenieursbureau Linssen is verantwoordelijk voor het ontwerp van de ziekenhuisinstallaties. BAM Advies & Engineering verzorgt de bouwkundige uitwerking en het constructieontwerp.

Het nieuwe Zaans Medisch Centrum komt op het terrein van het oude ziekenhuis in Zaandam en zal aansluiten op een zorgboulevard en parkeergarage. Omdat het huidige ziekenhuis volledig operationeel blijft, verrijst de nieuwbouw op de plek van de oude parkeerplaats. Begin januari 2014 is BAM al gestart met de bouw van een nieuwe parkeergarage.

Praktijkseminar DBMO in de zorgsector 14 mei UMC Utrecht
PPS Netwerk Nederland organiseert i.s.m. UMC Utrecht en Atrium Medisch Centrum op 14 mei 2014 van 13.30-17.00 bij UMC Utrecht een gratis praktijksessie voor bestuurders en directeuren vastgoed/facilitair van ziekenhuizen die bezig zijn met de voorbereiding van nieuwbouw/renovatie of verduurzaming van hun zorgvastgoed. Tijdens deze bijeenkomst wordt door praktijkexperts uitgelegd hoe de voorbereiding, de aanbesteding en de bouwfase van ziekenhuizen via geïntegreerde contracten (PPS) in de in zijn werk gaat, wat de voordelen hiervan zijn t.o.v. traditionele aanbestedingen en waar kansen liggen voor ziekenhuizen. De ervaringen van Atrium Medisch Centrum (Heerlen) en het PPS-contract DBMO staan tijdens deze bijeenkomst centraal. U kunt zich vooraanmelden door een email te sturen naar info@ppsnetwerk.nl Klik hier voor het programma.

PPS Netwerk Nederland, 24 maart 2014