BIC Fonds: 50 miljoen euro beschikbaar voor biobased initiatieven via PPS

| |

Op 9 juli 2014 hebben de Europese Unie en het Europese Biobased Industries Consortium (BIC) de krachten gebundeld in de Bio-based Industries Joint Undertaking (BBI).…

Op 9 juli 2014 hebben de Europese Unie en het Europese Biobased Industries Consortium (BIC) de krachten gebundeld in de Bio-based Industries Joint Undertaking (BBI). De komende zes jaar wordt 3,7 miljard euro geïnvesteerd in de Europese biobased sector. De eerste call for proposals is opengesteld. Ondernemers kunnen Europese biobased projectvoorstellen indienen. Voor 2014 is 50 miljoen euro beschikbaar. De Biobased Delta vertegenwoordigt (regionale) mkb-bedrijven in BIC.

BBI is een publiek-private samenwerking tussen de Europese Unie en de Europese biobased ondernemers en kennisinstellingen die samen Biobased Industries Consortium vormen. Doel van de BBI is het stimuleren van innovatieve technologieën die groene producten kunnen maken uit Europese biomassa. Te denken valt aan biobased chemicaliën, materialen en brandstoffen. BBI wil de kloof dichten tussen de ontwikkeling van deze nieuwe technologieën en succesvolle toepassing ervan op de markt.

Projectvoorstellen indienen
De eerste call for proposals is bedoeld voor diverse onderzoek- en demonstratieprojecten binnen zestien thema’s. Tot 15 oktober aanstaande kunnen biobased ondernemers projecten indienen (zie link). Meer informatie hierover is te vinden op de website van de BBI of die van Europese Unie.

Ieder consortium van ondernemers kan een voorstel indienen. Ondernemers hoeven niet per definitie lid te zijn van BIC. Wel wordt geadviseerd er bij voorstellen voor te zorgen dat hiervoor draagvlak is bij leden van BIC. Via Biobased Delta, lid van BIC, kunnen mkb’ers eenvoudiger toegang krijgen tot BIC-leden en hier de toekomstige programma’s voor 2015 en verder mee beïnvloeden. Vertegenwoordiging via Biobased Delta is gratis, zelf (betaald) lid worden van BIC kan ook.

Informatiedag
Dinsdag 2 september 2014 organiseert BBI een informatiedag over de voorwaarden waaronder deelgenomen kan worden in Brussel. Als u interesse heeft om een voorstel in te dienen, raadt Biobased Delta ondernemers aan hierbij aanwezig te zijn.

Over Biobased Delta
De stichting Biobased Delta is een open innovatiecluster dat ontwikkelingen in de agro-, tuinbouw- en chemische sector met elkaar verbindt. Onder de vlag van de Biobased Delta versterken ondernemers, kennisinstellingen en overheden de koploperspositie van Zuidwest-Nederland in de biobased economy. De focus ligt op groene grondstoffen, groene bouwstenen en een duurzame procesindustrie. Daarbij probeert Biobased Delta een optimale verbinding met educatie en opleidingsinstellingen te realiseren.

PPS Netwerk Nederland en Biobased Delta, 5 juli 2014