Bouwactiviteiten DBFM sluiscomplex Eefde gestart

| | |

Het werk aan de uitbreiding van het sluiscomplex bij Eefde is op 25 augustus 2017 gestart. Eind vorige week tekenden Rijkswaterstaat en de joint-venture Lock…

Het werk aan de uitbreiding van het sluiscomplex bij Eefde is op 25 augustus 2017 gestart. Eind vorige week tekenden Rijkswaterstaat en de joint-venture Lock to Twente (L2T) het startdocument voor de uitbreiding. Rijkswaterstaat breidt het sluiscomplex bij Eefde uit met een tweede sluiskolk via een DBFM-contract. De nieuwe, energieneutrale sluis wordt in 2020 opgeleverd.

Volgens Rijkswaterstaat is het sluiscomplex hard aan uitbreiding toe. De wachttijden zijn te lang en de sluis is te klein. Bovendien is één sluis in zo’n belangrijk knooppunt te kwetsbaar in geval van onderhoud of calamiteiten, stelt Rijkswaterstaat.

Design, Built, Finance en Maintain
Het heeft met L2T een DBFM-overeenkomst gesloten (Design, Built, Finance en Maintain). L2T is een samenwerking tussen TBI-ondernemingen Mobilis, Croonwolter&dros en TBI PPP. Het consortium wordt verantwoordelijk voor de voorfinanciering, het ontwerp, de bouw en de 27 jaar onderhoud van de nieuwe sluiskolk en groot onderhoud van de bestaande sluiskolk. Het ministerie van IenM heeft er ruim 80 miljoen euro op zijn begroting voor gereserveerd.

Energieneutraal en een unieke sluisdeur
Vorige week, op 17 augustus, heeft Rijkswaterstaat het Aanvangscertificaat afgegeven. De bijbehorende contractuele aanvangsdatum is 25 augustus. In de weken daarna begint L2T met voorbereidende werkzaamheden op het sluiscomplex, zoals aanleg van een loswal, inrichting van het werkterrein en ontsluiting. Vanaf 2018 wordt het werk uitgevoerd. Onderdeel van de overeenkomst is een energieneutrale sluis, een voor Nederland unieke sluisdeur en een nieuw bediengebouw.

PPS Netwerk Nederland, 25 augustus 2017