BRN Meet-Up Infrastructuur: Samenwerken begint met vertrouwen organiseren

|

Waar vroeger infrastructuurprojecten eendimensionaal waren, ligt dat tegenwoordig heel anders. Begrippen als prestatieafspraken, langjarigheid, integraliteit, partnerships, risicomanagement en kwaliteit zijn tegenwoordig de kernwoorden. Het opschrijven…

Waar vroeger infrastructuurprojecten eendimensionaal waren, ligt dat tegenwoordig heel anders. Begrippen als prestatieafspraken, langjarigheid, integraliteit, partnerships, risicomanagement en kwaliteit zijn tegenwoordig de kernwoorden. Het opschrijven dat je ‘partners’ bent is makkelijk, maar in de praktijk blijkt het organiseren van die samenwerking nog niet zo heel eenvoudig, want we begeven ons wat dat betreft in een nieuwland.

Daarover organiseerde BouwRegieNetwerk op 9 februari de Meet-Up ‘Samenwerken voor Toekomstbestendig Infrastructuur’ in het Beauforthuis in Zeist, waar ruim 30 opdrachtgevers aanwezig waren om te luisteren naar en mee te praten over de pitches van sprekers Gerard Scheffrahn (AT Osborne), Arend van Dijk (APPM) en Henk Otte (Sweco) met Stephan Lahaye (Rijkswaterstaat). De projecten die centraal stonden waren de Noord-Zuid lijn, HOV ’t Gooi en Ring Utrecht.

Belangrijke aspecten die voorbij kwamen waren bijvoorbeeld dat men altijd het projectbelang als uitgangspunt dient te nemen en dat jezelf elke dag de vraag dient te stellen: waarom werken wij ook alweer samen? Samen kun je namelijk meer bereiken dan alleen, maar je moet elkaar wel weten te vinden en elkaars belangen kennen en begrijpen. Een basis van vertrouwen is onmisbaar en betekent dat projectpartners bij een probleem of uitdaging niet in een verdedigingsmechanisme schieten, maar samen blijven kijken naar de beste oplossingen voor het project.

Na afloop van de bijeenkomst werd nog even nagepraat met een borrel. De deelnemers ontvingen na afloop de documentatie digitaal en zullen op de hoogte worden gehouden van een vervolg.

BouwRegieNetwerk.nl, 10 februari 2017