Circulair bouwen helpt zorginstellingen om toekomstbestendig te zijn

| | |

Steeds meer zorginstellingen met verouderde zorghuisvesting kijken naar alternatieve routes, zoals circulair herontwikkelen, voor het realiseren van toekomstbestendige zorghuisvesting. Onderzoek heeft uitgewezen dat door circulair en flexibel te…

Steeds meer zorginstellingen met verouderde zorghuisvesting kijken naar alternatieve routes, zoals circulair herontwikkelen, voor het realiseren van toekomstbestendige zorghuisvesting. Onderzoek heeft uitgewezen dat door circulair en flexibel te bouwen, twintig tot dertig procent kan worden bespaard t.o.v. traditioneel bouwen. Het resultaat hiervan kan zich meten met nieuwbouw zowel op het gebied van energieverbruik als op dat van uitstraling en kwaliteit. En door het investeren in een duurzaam gebouw realiseer je ook nog eens een verlaging van het ziekteverzuim bij werknemers en het vergroten van de gezondheid van cliënten. Echter hebben veel zorgbestuurders nog vragen zoals: Hoe organiseer ik toekomstbestendige huisvesting? is mijn opgave en organisatie wel geschikt voor circulair herontwikkelen? Hoe realiseer ik een haalbare businesscase? En welke externe partners kunnen mij hierbij helpen?

Volgens Kees-Jan Oudshoorn (ontwikkelaar vastgoed ’s Heeren Loo Zorggroep) is het belangrijk om als zorgbestuurder circulair en flexibel zorgvastgoed te ontwikkelen om daarmee nog beter in te spelen op toekomstige veranderingen.

“We hoeven daarvoor niet persé een nieuw gebouw neer te zetten. Eigen bestaand vastgoed, lege kantoorpanden of schoolgebouwen lenen zich uitstekend voor nieuwe huisvesting waarin een vorm van dagbesteding of behandeling geboden kan worden. Wij hebben voor onze opgaven gebruik gemaakt van circulair herontwikkelen. Ook marktpartijen zijn hier steeds meer in geïnteresseerd mits het gebouw multifunctioneel kan worden ingezet, niet alleen voor zorg maar ook voor regulier wonen. Dan praat je over echt toekomstbestendige huisvesting. Een van de aandachtspunten is het haalbaar maken van de businesscase. Betaalbaar zorgwonen moet afgestemd zijn op een sociale huurgrens binnen de aftoppingsgrens voor 1 persoonshuishoudens”, aldus Oudshoorn.

Op 12 april 2018 organiseert PPS Netwerk Nederland i.s.m. ‘s Heeren Loo, re-born bv en Omnia Wonen een bijeenkomst (14.00-17.00 Amersfoort) waar we ingaan op de kansen van circulair bouwen en de financiële haalbaarheid van toekomstbestendige zorghuisvesting in de wijk. Circulaire Bouwcasus ‘s Heeren Loo staat tijdens dit seminar centraal en wordt door de diverse actoren toegelicht. Klik hier voor het programma en aanmelding.

PPS Netwerk Nederland, 28 februari 2018