Circulair Bouwen: hype of écht toekomstbestendig? PPS Netwerk Nederland in gesprek met ‘circulair ontwikkelaar’ re-born

| | |

De ambitie van Nederland is om in 2050 volledig circulair te zijn. En zonder circulair bouwen lijkt dat niet haalbaar. PPS Netwerk Nederland vroeg in…

De ambitie van Nederland is om in 2050 volledig circulair te zijn. En zonder circulair bouwen lijkt dat niet haalbaar. PPS Netwerk Nederland vroeg in een video-interview met ‘circulair ontwikkelaar’ re-born b.v. of circulair bouwen een hype is of een route om echt toekomstbestendig te bouwen?

Met nieuwe technologieën kunnen we inmiddels energie-neutrale gebouwen neerzetten maar er bestaan kortere, veel efficiëntere routes via de principes van Circulair Bouwen. Elk gebouw bestaat uit meerdere lagen: site, structure, skin, services, space plan, stuff, social: de zeven S’en. Door deze elementen als legoblokjes los te koppelen, kunnen we elk afzonderlijk deel blijven aanpassen, hergebruiken of recyclen.

“T.o.v. traditioneel bouwen kun je tot wel dertig procent besparen en is de beleggingswaarde van het gebouw zo’n twintig procent hoger”, aldus Saman Mohammadi en Niel Slob (CEO’s RE-BORN B.V. en promovendi TU Delft). Volgens Frank Bijdendijk (Raad van Inspiratie RE-BORN B.V.) kan het resultaat van de hergebruik-route zich meten met nieuwbouw zowel op het gebied van energieverbruik als op dat van uitstraling en kwaliteit. “Geen hype dus maar écht toekomstbestendig bouwen”.

Klik hier voor het interview op PPS Netwerk TV

Benieuwd naar wat u concreet kunt besparen voor uw eigen bouwopgave?
Benieuwd naar concrete resultaten en ervaringen van Circulair Bouwen uit de eerste hand? PPS Netwerk Nederland organiseert voor opdrachtgevers (o.a. gemeenten, onderwijs- en zorginstellingen) regelmatig bijeenkomsten waar praktijkcases centraal staan en waarin wij inzoomen op uw eigen opgave. Wij maken voor u inzichtelijk welke winst in geld en kwaliteit te boeken zijn via Circulair Bouwen. Bent u hierin geïnteresseerd? Stuurt u dan een email naar laura.vellekoop@ppsnetwerk.nl o.v.v. ‘Circulair Bouwen in één dagdeel’.

PPS Netwerk Nederland, 7 november 2017