De grootste fietsenstalling ter wereld wordt gebouwd in Utrecht

| |

Het stationsgebied in Utrecht is flink op de schop gegaan. Met de herontwikkeling van het Stationsplein Oost, de stationshal en het Hoog Catharijne complex, brengt…

Het stationsgebied in Utrecht is flink op de schop gegaan. Met de herontwikkeling van het Stationsplein Oost, de stationshal en het Hoog Catharijne complex, brengt de gemeente Utrecht een flinke verandering tot stand met als doel het neerzetten van het grootste station en het grootste winkelcentrum van Nederland.

Onder het stationsplein wordt momenteel aan ’s werelds grootste fietsenstalling gebouwd. De bouw van de drie verdiepingen tellende fietsenparkeerplaats met 12.500 plaatsen is halverwege september begonnen. Het eerste gedeelte moet in 2016 klaar zijn en het gehele project wordt in 2018 voltooid.

Het projectmanagement van het Stationsplein wordt gedaan door Procap. Rutger Siderius van Procap stelt: ‘Het Centraal Station van Utrecht en het gebied dat we de Entree van de Stad noemen, hebben op dit moment geen duidelijke identiteit. Terwijl je dat op deze plek in de stad wel graag zou willen’.

Voor het plan van de fietsenstalling heeft de gemeente Utrecht afgelopen februari de Europese Intermodes prijs voor duurzame transportontwikkelingen ontvangen. Deze jaarlijkse prijs is een beloning voor projecten, steden of gemeenten die hun best doen om het reisplezier in de regio te vergroten.

Meer informatie
BouwregieNetwerk organiseert begin 2015 een gratis seminar over de theorie en praktijk van fietsparkeren met als praktijkcase de fietsenstalling onder Utrecht Centraal Station. Tijdens het seminar zal op een interactieve manier worden ingegaan op de visie op fietsen in de stad/gemeente en de keuzes die hieruit voortvloeien. Hoe kunt u fietsers in de gemeente begrijpen, stimuleren en faciliteren? Bent u geïnteresseerd?

U kunt zich vanaf nu (voor)aanmelden voor het seminar door een e-mail te sturen naar aanmelden@bouwregienetwerk.nl o.v.v. ‘Fietsparkeren’.