De Kracht van Diversiteit en Inclusie in Projectteams

| | |

In gesprek met Dr. Hans van Dijk, Associate Professor Diversiteit en Inclusie bij TIAS Business School in Tilburg, medeoprichter van Including Behavior Institute en schrijver…

In gesprek met Dr. Hans van Dijk, Associate Professor Diversiteit en Inclusie bij TIAS Business School in Tilburg, medeoprichter van Including Behavior Institute en schrijver van het boek “Destructieve dynamieken 9 problematische patronen in organisaties en hoe die te doorbreken”

Diversiteit en inclusie zijn niet meer weg te denken uit maatschappelijke discussies als ook uit de discussie over het optimaliseren van organisaties en projectteams. Ze dragen niet alleen bij aan een betere werkomgeving, maar hebben ook een aanzienlijke impact op de behaalde projectresultaten. Diversiteit en inclusie zijn dus meer dan louter modieuze termen; ze zijn essentieel voor het succes van moderne projectteams. Door bewuste inspanningen te leveren om een inclusieve cultuur te creëren en te behouden, kunnen organisaties niet alleen hun projectresultaten verbeteren, maar ook een werkomgeving bieden waarin iedereen zich gewaardeerd voelt en kan groeien.

Daarom duiken onze hosts, Harry Sterk en Mami Veza, in deze aflevering van Instituut voor Samenwerking – De Podcast in de wereld van diversiteit en inclusie binnen organisaties en De Kracht van Diversiteit en Inclusie in Projectteamsprojectteams. Onze gastexpert is Dr. Hans van Dijk, Associate Professor Diversiteit en Inclusie bij TIAS Business School in Tilburg, medeoprichter van Including Behavior Institute en schrijver van het boek “Destructieve dynamieken 9 problematische patronen in organisaties en hoe die te doorbreken”.

Wat is Diversiteit en Inclusie en Welke Impact Hebben Ze op Projectteams?

Diversiteit verwijst naar de aanwezigheid van verschillen binnen een team, zoals geslacht, leeftijd, etniciteit en achtergrond (opleiding, expertisegebied, etc.). Inclusie betekent dat deze diverse leden zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen door de omgeving, en dat hun unieke perspectieven worden meegenomen in besluitvorming. Onderzoek toont aan dat diversiteit en inclusie leiden tot innovatievere ideeën, betere probleemoplossing, en hogere tevredenheid onder teamleden. Dit komt doordat verschillende perspectieven en ervaringen zorgen voor een breder scala aan oplossingen en creatieve ideeën.

In gesprek met Dr. Hans van Dijk over diversiteit en inclusie

Het gesprek met Hans van Dijk begint met een intrigerende discussie over de definitie en impact van diversiteit en inclusie en hoe deze kunnen worden geïntegreerd in organisaties, projectteams en aanbestedingen binnen de bouw- en ICT-sector.

Navigeer je in een omgevingscultuur waarin je elkaar nog kritische vragen durft te stellen, elkaar de waarheid zegt en soms zelfs conflicten aangaat wanneer het niet goed gaat en er een probleem moet worden opgelost? Of zijn we vooral bezig met het elkaar naar de zin maken en vertellen hoe geweldig we allemaal zijn? Dat laatste, dat zijn de alarmbellen: dan is het misschien tijd voor nieuw bloed in het team.

Hans gaat in op de impact van diversiteit aan de hand van diverse inspirerend verhalen, waaronder een zonnepaneelbedrijf dat zijn houding ten opzichte van Oost-Europese werknemers veranderde na een positieve ervaring op behaalde resultaten.

Door tijd te nemen om met elkaar te bespreken wie we zijn, wat we graag willen en waar we goed in zijn, kunnen we wellicht tot een veel betere rolverdeling komen.

Verder benadrukt Hans het belang van persoonlijke ervaring met diversiteit en stelt de neiging van mensen om gelijkgestemden te zoeken c.q. aan te nemen ter discussie en illustreert hoe dit de diversiteit op de werkvloer beïnvloedt.

In deze aflevering worden ook praktische tips gegeven voor het samenstellen van diverse teams en het aanpakken van interne en externe belemmeringen voor diversiteit. Hans benadrukt dat diversiteit en inclusie niet alleen de verantwoordelijkheid zijn van HR-afdelingen, maar dat alle leidinggevenden hierin een cruciale rol spelen.

Dus de uitdaging voor elke projectleider, bestuurder en teamleider is om kritisch naar zichzelf te kijken: hoe zie ik mijn team, en wat beïnvloedt mijn beeld van hen en hun optimale werkwijze?

Vragen die centraal staan in het interview:

  • Wat is diversiteit welke impact heeft het op projectteams en behaalde projectresultaten?
  • Hoe kunnen organisaties diversiteit stimuleren?
  • Wat is de rol van beloning vs verplichting?
  • Hoe kunnen aanbestedingsprocedures in de bouw en ICT worden geformuleerd om diversiteit, zonder louter terug te vallen op verplichtingen?
  • Wat zijn de grootste uitdagingen bij het creëren van een werkcultuur waarin kritiek en leren de norm zijn in diverse teams?
  • Welke stappen kunnen leidinggevenden nemen om naast HR diversiteit te bevorderen?

Luister naar de volledige Aflevering

Luister naar de volledige podcastaflevering via je je favoriete podcaststreamingsdienst o.a. Spotify, Apple Podcast, Podimo, Youtube of via onze website – zie de link hieronder (evt. via externe link).

Link naar podcastafleveringen >>

Boek Gratis Een Expert Opinion Sessie en bespreek u projectvragen

Instituut voor Samenwerking speelt een actieve rol in het ondersteunen en faciliteren van projectpartners uit verschillende sectoren rondom de bovengenoemde vraagstukken. Met Expert Opinions bieden we projectexperts een vraagbaak waar ze 1-op-1 in gesprek kunnen gaan met andere projectexperts uit onze community. Dit stelt hen in staat snel antwoorden en inzichten te krijgen op allerhande vragen over samenwerking. Onze community bestaat uit een diverse groep professionals met uitgebreide ervaring en expertise op terreinen als: marktconsultatie en participatie, teamsamenstelling, de goede projectstart, contracteren (op partnerschap), conflicthantering, projectmonitoring incl. bijsturing/evaluatie.

Door gebruik te maken van Expert Opinion kunnen projectexperts hun voordeel halen uit deze rijke bron van kennis en inzichten, waardoor ze hun projecten effectiever kunnen ontwerpen, realiseren en exploiteren.

Wil je gebruikmaken van onze vraagbaak Expert Opinion en direct in contact komen met experts uit onze community? Neem voor meer informatie contact op via secretariaat@samenwerk.ing of klik op deze link voor informatieaanvraag >>