De NEN 8021 als transparante meetlat

| |

Meer dan honderd gebouweigenaren, gebruikers, beheerders, financiers, architecten en projectontwikkelaars waren op 4 februari aanwezig tijdens de marktintroductie van de NEN 8021 op het Ministerie…

Meer dan honderd gebouweigenaren, gebruikers, beheerders, financiers, architecten en projectontwikkelaars waren op 4 februari aanwezig tijdens de marktintroductie van de NEN 8021 op het Ministerie van Financiën in Den Haag.

De NEN 8021 is op initiatief van de Rijksgebouwendienst en Dienst Vastgoed Defensie ontwikkeld om zo een marktstandaard te creeëren als het gaat om het vergelijken van gebouwen. Op basis van verschillende prestatiecriteria kunnen utiliteitsgebouwen nu daadwerkelijk objectief beoordeeld worden. Hierdoor is het mogelijk verschillende objecten onderling uniform te beoordelen op basis van dezelfde controleerbare prestaties.

Vele partijen uit de vastgoedwereld hebben een significante bijdrage aan de norm geleverd, waaronder Twynstra Gudde en Royal HaskoningDHV, die namens de kerngroep de introductie van de norm verzorgden tijdens de bijeenkomst. “We streven er naar zo objectief mogelijk de kwaliteit van een gebouw in kaart te brengen, waarbij we kijken in hoeverre de gebouweigenschappen kwalitatieve aspecten zoals comfort of bereikbaarheid kan ondersteunen” vertelt Klaas Bosma (Twynstra Gudde) over de achtergrond en werkwijze van de norm. Christine van Donselaar (RoyalHaskoningDHV) vult aan: “Met deze norm kun je op basis van KPI’s afwegen welke prestaties de gebruiker verlangd van een object en welke prestatie het object daadwerkelijk kan leveren.”

Dat de norm ook van belang is voor institutionele beleggers licht Raymond Schäperkötter namens de IVBN toe: “De focus verschuift onder het mom van toegenomen leegstand steeds meer van eigenaar/verhuurder naar gebruiker/huurder waarbij de aandacht voor de wensen van de gebruiker toeneemt. Als we als aanbieders hierop willen inspelen dan is de NEN 8021 een uitstekend begin naar een transparantere markt.”

De Rijksgebouwendienst en Dienst Vastgoed Defensie hebben inmiddels meer dan 200 gebouwen gescoord middels de methodiek van de NEN 8021 en op basis hiervan een prestatie-inventarisatie gedaan. “Het instrument werkt uitstekend als middel om een ‘overall beeld’ te krijgen van gebouwen” vertel Henk Koster (DVD). Door een kwalitatieve waardebepaling van het vastgoed op te nemen in de beoordeling van je vastgoedportefeuille kun je goed overwogen keuzes maken om de kwaliteit van de gebouwen zo goed mogelijk te waarborgen.”

Meer informatie over de NEN 8021 vindt u via deze link. Wilt u meer informatie over deze bijeenkomst? Stuur dan een e-mail naar secretariaat@bouwregienetwerk.nl.

BouwregieNetwerk.nl, 10 februari 2014