Duurzame gebouwen als katalysator voor de gehele bedrijfsvoering

| |

Voor veel organisaties is energie een non-issue vergeleken bij het totale kostenplaatje. Energie moet er gewoon zijn. Tegen zo laag mogelijke kosten. En techniek moet…

Voor veel organisaties is energie een non-issue vergeleken bij het totale kostenplaatje. Energie moet er gewoon zijn. Tegen zo laag mogelijke kosten. En techniek moet het gewoon doen. Wat gebouweigenaren en -gebruikers zich echter onvoldoende realiseren, is dat hun vaak suboptimale energiehuishouding al met kleine ingrepen aanzienlijk verbeterd kan worden. Dit levert direct al flinke besparingen op. En of het nu gaat om kantoren, zorggebouwen, ziekenhuizen, sportcomplexen of andere gebouwen; verduurzaming leidt nooit alleen maar tot lagere energiekosten. Veel organisaties merken dat de vraag ‘hoe kan mijn energierekening omlaag?’ leidt tot een aanpak die vele spin-offs kent, over de hele linie van de organisatie.

Een toonaangevend voorbeeld hiervan is de topsportcentrum Papendal in Arnhem (o.a. sportlocatie, hotel & congrescentrum), waar dankzij een betere omgeving en prettiger binnenklimaat, betere prestaties worden neergezet door de sporters. Bovendien leidt dit tot meer (een vooral tevreden) bezoekers, waardoor de gehele exploitatie exponentieel verbeterd is. Of zorggroep Amstelring, waar een betere energiehuishouding zorgt voor een comfortabele en gezonde zorgomgeving, waar zorgbehoevenden en verpleegkundigen minder snel ziek worden en beter functioneren. In beide praktijkvoorbeelden leidde de energiereductie-vraag bovendien tot het beter nadenken over vastgoedvisie en daardoor het bewust maken van keuzes, die anders nog jaren vooruit waren geschoven.

Maar weet u al hoe u gaat beginnen? Kiest u voor laaghangend fruit? Want verduurzaming vraagt niet altijd om fysieke ingrepen. 1 van de grootste quickwins (met een gemiddelde besparing van 20-25%) zit in het goed inregelen en monitoren van de energie-installaties. Of kiest u juist voor een integrale aanpak? Ook dat kan stap voor stap en de energiereductie-vraag blijkt een uitstekend begin van een project.

Verduurzaming met een Energy Service Company (ESCo) als partner betekent dat ontwerp, realisatie, financiering én langjarig beheer en onderhoud van uw installaties (inclusief bijsturing) door 1 partij wordt gewaarborgd. U heeft er geen omkijken meer naar en maakt op deze manier al vanaf de tekentafel gebruik van de expertise van de marktpartij. De ESCo houdt daardoor ook rekening met TCO, comfort en uitstraling. Exploitatierisico’s worden belegd bij partij die ze het beste kan dragen en u heeft dankzij prestatie-afspraken garantie op het gewenste resultaat.

ESCoNetwerk organiseert op 24 mei 2016 een seminar over bovenstaande bij het topsport-, hotel en congrescentrum Papendal in Arnhem (ook verduurzaamd met een ESCo).

Klik hier voor meer informatie, het programma en aanmelding.