Een nieuwe route naar professioneel aanbesteden

| |

Dat de nieuwe aanbestedingswet van grote invloed is op de dagelijkse praktijk van aanbestedende diensten en ondernemingen, werd wel duidelijk tijdens de bijeenkomst ‘Een nieuwe…

Dat de nieuwe aanbestedingswet van grote invloed is op de dagelijkse praktijk van aanbestedende diensten en ondernemingen, werd wel duidelijk tijdens de bijeenkomst ‘Een nieuwe route naar professionaal aanbesteden’ dat BouwregieNetwerk eind januari organiseerde in Utrecht. Tijdens deze bijeenkomst gaven aanbestedingsprofessionals ten overstaan van gemeenten, centrale overheden en andere aanbestedende diensten ‘in jip en janneketaal’ uitleg over de nieuwe aanbestedingswet. Kernwoorden: splinteren, clusteren, motiveren en transparantie.

John Geelen (Royal HaskoningDHV) trapte af en gaf een heldere inleiding op de nieuwe aanbestedingswet en lichtte de belangrijkste wijzingen toe. “Succesvol aanbesteden en inschrijven blijft een moeilijk parcours. We hebben nu wel een helder kader, maar zien in de dagelijkse praktijk dat het ook fout kan gaan”. De boodschap die Geelen de aanwezigen mee wil geven is dat uitschrijven en inschrijven maatwerk is én blijft: “Denk vooraf goed na over wat het beoogde resultaat en wat daarvoor nodig is (een aanbestedingsstrategie/inkoopplan). Het resultaat wat je nastreeft is namelijk bepalend voor het gevraagde product en voor de procedure die je volgt.” Fanauw Hoppe (AT Osborne Legal‎) gaat dieper in op motivering(splicht) en geeft de aanwezigen praktische tips en handvatten: “Het verantwoorden van de vraagstelling en keuzes is iets wat het gehele aanbestedingproces doorloopt. Wees kort en bondig als het gaat om motiveren en schrijf de motivering al direct in stukken. Zo sluit je de toekomstige klachten na inschrijving zo ver mogelijk uit.”

De nieuwe aanbestedingswet vereist een andere manier van denken voor aanbestedende diensten. Renco van de Pol vertelt, met toelichting van Cita Meijer over de aanbesteding die het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers recent heeft gedaan. Tijdens deze aanbesteding is veel aandacht besteed aan het (al dan niet) clusteren. Deze landelijk opererende organisatie wordt centraal aangestuurd en heeft de intrinsieke behoefte om lokaal werkgelegenheid te creëren. In hoeverre voorziet de nieuwe aanbestedingswet daarin? Dat lichtten beiden toe. Tot slot sprak Joop Janssen (voorzitter Commissie van Aanbestedingsexperts‎) over de klachten en adviezen die de commissie tegenkomt in de alledaagse praktijk en wat de aanwezigen in de zaal hiervan mee konden nemen.

Wilt u meer informatie over de inhoud van dit seminar? Dat kan door een e-mail te zenden naar <a href="mailto:secretariaat@bouwregienetwerk.nl“;>secretariaat@bouwregienetwerk.nl_