Gemeente Borne: ‘PPS levert ook voor kleinere projecten aanzienlijke meerwaarde’

|

De gemeente Borne zocht 2,5 jaar geleden naar een goede oplossing voor de bouw van een nieuwe multifunctionele voorziening (met basisschool, sporthal en kinderopvang) in…

– Totaaloplossing: Ontwerp, bouw, beheer, onderhoud, services én energiegaranties in 1 hand
– Meer voor minder: mooier, duurzamer én goedkoper

De gemeente Borne zocht 2,5 jaar geleden naar een goede oplossing voor de bouw van een nieuwe multifunctionele voorziening (met basisschool, sporthal en kinderopvang) in de wijk Bornsche Maten. Adrie Tieman, projectleider van de gemeente voor dit project, waagde zich ‘buiten de gebaande paden’ door te kiezen voor Publiek Private Samenwerking (PPS). Met succes!

Het project is inmiddels opgeleverd en betrokken partijen zijn zeer tevreden over de samenwerking. Natuurlijk ging dit niet allemaal vanzelf, maar dit PPS-Light project laat zien dat er aanzienlijke meerwaarde te realiseren is door handen ineen te slaan, vertrouwen te organiseren en gewoon te gaan doen.

Enkele highlights van dit unieke project op een rij:

  • Gemeente in de regierol: De gemeente heeft echt lef getoond door los te laten en voor een regierol te kiezen. In plaats van een compleet pakket te schrijven met voorschriften en maatregelen, zijn alleen de contouren en eisen van het resultaat geschetst en is de invulling ervan aan de markt overgelaten. De regierol past de gemeente goed, want zo heeft zij wel gewoon de touwtjes in handen, maar blijft er daarnaast meer tijd over voor de kerntaken van de gemeentelijke organisatie.
  • Meer voor minder: De gebruikers (school, kinderopvang en de sportvereniging) hebben dankzij deze PPS uiteindelijk méér gekregen voor hetzelfde budget. Door een plafondbedrag in te stellen en te gunnen op kwaliteit kreeg de gemeente niet alleen wat er nodig was, maar voor diezelfde prijs vele extra’s en meerwaarde.
  • Geen verrassingen: Dankzij het prestatiecontract is het project binnen tijd én budget opgeleverd. Dat alleen al levert veel meerwaarde op, want een traditioneel project kent gemiddeld 15% faalkosten. Daarnaast is er duidelijkheid over de kosten vanwege het plafondbedrag. En omdat er een kwaliteitsniveau en restwaarde is afgesproken, ontstaat de garantie dat de marktpartij er niet de kantjes van af kan lopen. De gemeente heeft op die manier financieel overzicht en zekerheid over een lange termijn van 30 jaar.
  • 1 partij voor ontwerp, bouw, beheer, onderhoud, services en energiegaranties: Doordat alle partijen (architect, bouwer én facilitair dienstverlener) al vanaf het begin af samenwerken in het project, ontstaat een beter doordacht ontwerp die bovendien direct uitvoerbaar is. De opdrachtgever heeft 1 aanspreekpunt en ook dat schept duidelijkheid.
  • Gebruikers betrokken vanaf begin van het proces: Al in de dialoogfase zijn de eindgebruikers van dit gebouw betrokken in het proces. Hierdoor is de architect in staat geweest om in de huid te kruipen van de leerlingen en sporters. De architect stond hier voor de uitdaging om de wensen van de gemeente en de eindgebruikers en de eisen van de bouwer te combineren tot een succesvol ontwerp.

BouwRegieNetwerk organiseert op 21 april een seminar over dit project, waar het gehele projectteam (gemeente, adviseur, bouwer, architect én de eindgebruiker) aan het woord komen over dit bouwproject. Wat waren de uitdagingen? Wat ging er goed? Wat zouden de betrokkenen bij een volgend project weer anders doen? Wat vinden partijen van het resultaat? Hoe ziet het resultaat eruit?

Dus bent u benieuwd naar de praktijkervaringen van de Gemeente Borne, Basisschool de Vonder, de bouwer, de architect en de adviseur? Schrijf u dan gratis* in voor dit praktijkseminar en kom luisteren en kijken naar het resultaat op 21 april.

Klik hier voor het programma, meer informatie en aanmelding

*Dit seminar is gratis voor de doelgroep van (semi-)publieke partijen en deelnemers van BouwRegieNetwerk