Gemeente Rotterdam kiest wederom voor ESCo’s

| |

Ditmaal wordt de Kunsthal in Rotterdam verduurzaamd met behulp van een Energy Service Company.

De gemeente Rotterdam heeft al eerder ervaring opgedaan met het ESCo-model bij de verduurzaming van een aantal zwembaden. Ditmaal wordt de Kunsthal in Rotterdam verduurzaamd met behulp van een Energy Service Company.

De Kunsthal
Het pand, De Kunsthal, is 20 jaar geleden ontworpen door architect Rem Koolhaas, oprichter van OMA. Het gebouw is toen ontworpen op mooiheid en niet op zuinigheid. De problemen op het gebied van energiebeheersing en exploitatie waarmee de Kunsthal al geruime tijd te kampen heeft, worden met de ESCo-constructie aangepakt.

Een schoolvoorbeeld
Eneco ESCo commiteert zich de komende 15 jaar aan het pand en investeert 1,5 miljoen euro in maatregelen die moeten leiden tot 30% energiebesparing. Deze investering betaalt zich terug door de besparingen op energie en onderhoud. Maatregelen die worden genomen zijn onder andere:

▪De huidige glazen gevel wordt vervangen door glas met betere isolatiewaarden.
▪De huidige technische installaties worden vervangen door moderne, duurzame installaties.
▪Het gebouw wordt opgedeeld in verschillende compartimenten zodat beter gestuurd kan worden op energie, binnenklimaat en comfort.

Antoinette Laan, wethouder Gemeente Rotterdam: ‘Dit is echt het schoolvoorbeeld van hoe we voortaan zaken moeten regelen. Alle partners pakken hun deel: de gemeente, de Kunsthal, maar ook het consortium investeert. Hierdoor behoudt de Kunsthal voor de toekomst zijn functie voor de stad, wordt het gebouw duurzaam en is het beter te exploiteren. Dit verdient navolging.’

ESCoNetwerk.nl, 16 juli 2013