Han Blokland (Cofely): ‘Via meer standaardisering en eenduidige contracten naar meer ESCo’s’

| |

ESCo Netwerk TV sprak met Han Blokland, CEO bij Cofely Nederland over de slag die nog te maken valt op ESCo-gebied.

ESCo Netwerk TV sprak met Han Blokland, CEO bij Cofely Nederland over de slag die nog te maken valt op ESCo-gebied. Cofely is technische dienstverlener en helpt marktpartijen om gegarandeerde energiebesparingen te berekenen, eventueel aan de hand van een financieringsconstructie.

Realisatie en exploitatie duurzame energievoorzieningen op het Oosterdokseiland
Cofely is betrokken geweest bij de gebiedsontwikkeling van het Oosterdokseiland in Amsterdam Centrum. Hier is een bijzondere mix van grootstedelijke en publieke functies gerealiseerd. Zo is er o.a. een hotel- en congrescentrum, bibliotheek, conservatorium, winkels, 80.000 m² kantoorruimte, horecagelegenheden en ruim 300 appartementen gerealiseerd. ‘Als Cofely hebben hier onder andere warmte/koude opslag systemen gebouwd waarbij we warmte en koude leveren en de exploitatie ervan voor de komende 30 jaar verzorgen. Op deze manier kan de energievoorziening voorzien in het wonen, werken en recreatie in dit gebied’.

Zo’n project als bij het Oosterdoks Eiland kan op nog veel meer gebieden toegepast worden, maar het gebruik van Energy Service Companies is in Nederland nog een relatief onbekend fenomeen. ‘We kunnen met elkaar een slag maken door ervoor te zorgen dat de contracten bij ESCo’s eenvoudiger worden én door meer te standaardiseren.’ zegt Blokland. Een voorbeeld zijn energiescans. ‘Als Cofely adviseren we dat meer partijen naar energiescans toegaan zodat een toenemend aantal partijen ook op kleine schaal gaan kijken wat de mogelijkheden zijn om het energieniveau naar beneden te brengen’.

Bekijk het hele interview met Han Blokland hier.