Hoe maakt u van uw stadskantoor een stadshart?

|

Stadskantoren vormen een centrale plek in de gemeente waar inwoners en ondernemers terecht kunnen voor bijna alle gemeentelijke diensten en producten. In een wereld waarin…

Stadskantoren vormen een centrale plek in de gemeente waar inwoners en ondernemers terecht kunnen voor bijna alle gemeentelijke diensten en producten. In een wereld waarin gemeenten steeds meer verzelfstandigen en burgerparticipatie alsmaar toeneemt, is het mooi als uw stadskantoor dient als voorziening die ontmoeting en samenwerking faciliteert en stimuleert. Een plek die energie opwekt en waar gastvrijheid de boventoon voert. Dat stelt echter wel nieuwe eisen aan uw huisvesting. Ook ontwikkelingen als Het Nieuwe Werken vragen om het flexibeler kunnen inzetten van een gebouw. 1 van de Nederlandse gemeenten die hier inmiddels flink werk van heeft gemaakt is de Gemeente Utrecht. Naast het Centraal Station van Utrecht liet de gemeente een nieuw stadskantoor bouwen dat een prettige ontmoetingsplek moest worden voor alle mensen in Utrecht.

Op papier gold het als een ‘complex en ambitieus project’, maar het stadskantoor van de Gemeente Utrecht, dat haar deuren openden eind 2014, is inmiddels niet meer weg te denken uit het centrum van Utrecht. Waar de gemeente voorheen verspreid was over 15 verschillende locaties in de stad, is er nu 1 modern, toegankelijk en flexibel stadskantoor voor in de plaats gekomen. Enthousiast ontvangen door de medewerkers, want de inrichting biedt hen mogelijkheden voor allerlei manieren van werken. Er zijn gewone bureaus, maar ook informele werkplekken met banken, overlegruimtes en concentratieruimtes. Ook bezoekers voelen zich meteen welkom in de open en transparante ontvangsthal. Met gastvrouwen op elke verdieping (en balies die flexibel zijn in te zetten voor de verschillende diensten) kunnen zij overal terecht met hun vragen. Het nieuwe stadskantoor is bovendien duurzaam dankzij een warmte-koud-opslag, zonnepanelen op de gevels en vetplantjes op het dak die goed isoleren. Daarnaast worden overwerkers naar de tiende verdieping gestuurd, omdat daar het licht ’s avonds toch altijd brandt voor de meldkamer die hier zit.

Neem op 7 april een kijkje in het stadskantoor en leer van de ervaring van betrokkenen!
Als u zelf bezig bent met de ontwikkeling van uw gemeentelijke organisatie en/of huisvesting dan kunt u waarschijnlijk een hoop leren van de ervaringen van de Gemeente Utrecht. De bijzondere praktijkvoorbeelden en een breed scala aan inzichten kunnen andere gemeenten een goede dosis inspiratie bieden. Dus wilt u ook van uw stadskantoor of gemeentehuis een stimulerend voorbeeld maken voor de omgeving? De Gemeente Utrecht en draaijer+partners bieden Nederlandse wethouders en gemeentesecretarissen de mogelijkheid om in 1 middag concrete ervaringen met elkaar uit te wisselen op donderdag 7 april 2016 vanaf 14.00 uur. Het Stadskantoor Utrecht opent haar deuren voor de bijeenkomst ‘Van stadskantoor naar stadshart’, exclusief voor gemeenten.

Sprekers zijn o.a. de wethouder van de gemeente Utrecht, de gemeentesecretaris van de gemeente Westland en de programmamanager van de gemeente Apeldoorn.

Praktische informatie, aanmelding en kosten (niet-goed-geld-terug!)
Aanmelding gaat via draaijer+partners en de kosten bedragen 145 euro per persoon (indien u met 2 personen komt vanuit uw gemeente, wordt dit 135 euro per persoon en vanaf 3 personen wordt dit 100 euro per persoon).

Wat krijgt u voor dit bedrag?

 • Inspiratie en een nieuwe, verfrissende kijk op de mogelijkheden voor uw stadskantoor.
 • Ervaringen en kennis uitwisselen met gemeentes die hun stadskantoor succesvol hebben getransformeerd.
 • Concrete handvatten en tips voor de start van de aanpak van uw stadskantoor/gemeentehuis.
 • U krijgt het boek over het Stadskantoor Utrecht mee. Hiermee kunt u in uw eigen stad of gemeente aan de slag.

Bent u achteraf onverhoopt niet tevreden? Dan krijgt u uw geld terug.

Wilt u meer informatie of zich direct aanmelden? Stuur dan een e-mail naar m.oosterbaan@draaijerpartners.nl

Het programma ziet er in grote lijnen als volgt uit:

 • 13.45 uur: Ontvangst centrale hal stadskantoor
 • 14.00 uur: Plenaire deel o.l.v. Xander Meijer met o.a. wethouder Utrecht en Maarten van Beek (gemeentesecretaris gemeente Westland)
 • 15.00 uur: Workshop ronde 1 (keuze uit 4 workshops)
 • 16.00 uur: Workshop ronde 2 (keuze uit 4 workshops)
 • 17.00 uur: Conclusies & Afsluiting
 • 17.15 uur: Rondleiding Stadskantoor
 • 17.45 uur: Uitgebreide netwerkborrel