InBalans (met Facilicom en VolkerWessels) geselecteerd voor realisatie nieuw gerechtsgebouw Breda

| | |

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft het voornemen om het consortium InBalans aan te wijzen als geselecteerde inschrijver voor het nieuwe gerechtsgebouw Breda. De definitieve gunning is gepland…

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft het voornemen om het consortium InBalans aan te wijzen als geselecteerde inschrijver voor het nieuwe gerechtsgebouw Breda. De definitieve gunning is gepland op donderdag 23 april 2015.

InBalans bestaat uit VolkerWessels Bouw- en Vastgoedontwikkeling, Facilicom PPS Contracten en Macquarie Capital Group.

Aansprekend
Het gaat om een aansprekend, eigentijds gebouw waarin een aantal ogenschijnlijk tegenstrijdige eisen worden verenigd: een samenhangend geheel van drie voor het publiek afzonderlijk herkenbare organisaties, gezagwekkend maar tegelijk ook toegankelijk in een veilige omgeving.

Synergievoordelen
In het nieuwe gerechtsgebouw neemt naast de rechtbank en het Openbaar Ministerie ook de Raad voor de Kinderbescherming zijn intrek. Drie organisaties onder één dak, goed bereikbaar voor de burger en de medewerkers, met uitnodigende faciliteiten zoals spreekkamers, overlegplekken en een koffiecorner. Het delen van een gebouw en faciliteiten zoals de portier, beveiliging, vergaderfaciliteiten en catering levert synergievoordelen op.

Om de onafhankelijkheid te waarborgen, zullen de kantoorruimtes van de drie organisaties gescheiden worden ondergebracht. Na een centrale entree met een aantal gezamenlijke faciliteiten hebben de drie organisaties ook ieder hun eigen publieksruimtes.

DBFMO-contract
Het gerechtsgebouw wordt ontworpen, gerealiseerd en beheerd in een Publiek Private Samenwerking (PPS) middels een DBFMO-contract. Naast de bouw, ontwerp en financiering wordt het gebouw na ingebruikname nog 30 jaar beheerd en onderhouden door het consortium. Het nieuwe gerechtsgebouw opent in 2018 zijn deuren aan de Stationslaan.

InBalans
VolkerWessels Bouw- en Vastgoedontwikkeling, Facilicom PPS Contracten en Macquarie Capital Group sloegen de handen ineen voor de opgave PPS Gerechtsgebouw Breda.

De drie genoemde partijen hebben met een grote club adviseurs samengewerkt.

De Architekten CIE, heeft in samenwerking met Architectenbureau Paul de Ruiter, interieurarchitect Sevil Peach en Karres en Brands Landschapsarchitecten het ontwerp gemaakt.
Visser en Smit bouw zal de realisatie voor zijn rekening nemen. Arup, Imtech Building Service en Homij Technische Installaties zijn verantwoordelijk voor het installatietechnische ontwerp en de realisatie hiervan. Facilicom Bedrijfsdiensten zal gedurende de 30 jaar de facilitaire dienstverlening faciliteren.

PPS Netwerk Nederland, Facilicom en VolkerWessels, 3 april 2015