Militair PPS Museum Soesterberg geopend

| | |

Het Nationaal Militair Museum Soesterberg is donderdagmiddag 11 december 2014 geopend door Koning Willem-Alexander. Het consortium o.l.v. Heijmans won in 2012 de DBFMO (Design, Build,…

Het Nationaal Militair Museum Soesterberg is donderdagmiddag 11 december geopend door Koning Willem-Alexander. Het consortium o.l.v. Heijmans won in 2012 de DBFMO (Design, Build, Finance, Maintain & Operate) tender en in januari 2013 startte de bouw. De oplevering vond in augustus 2014 plaats.

Het museum
Het Nationaal Militair Museum toont de geschiedenis van de landmacht en de luchtmacht. Het is een samenvoeging van het voormalige Legermuseum in Delft en het Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg. Het museum heeft een tentoonstellingsoppervlak van 20.000 m2. Er zijn twee typen tentoonstellingsomgevingen: Een groot daglichtmuseum over de totale hoogte van 13 meter voor het Arsenaal (tanks, vliegtuigen, pantservoertuigen en helikopters) met de sfeer van een hangar en een ‘black box’ met zeer diverse themazalen zonder daglicht. De thema’s worden met persoonlijke verhalen toegelicht.

PPS
Het consortium is verantwoordelijk (geweest) voor de bouw, het ontwerp, de financiering en 25 jaar beheer en onderhoud. AAFM is verantwoordelijk voor het facilitair management. Diensten als beveiliging, horeca en schoonmaak zijn essentieel voor het succes van het museum. Opdrachtgever het Ministerie van Defensie krijgt meer waar voor zijn geld omdat alle fasen in het contract zijn geïntegreerd en bij 1 partij liggen die daar verantwoordelijk voor is. In de regel wordt een slimmer en efficiënter gebouw opgeleverd omdat tijdens de ontwerp fase al dieper is nagedacht over het onderhoud van het gebouw. Er is bijvoorbeeld bewust gekozen voor duurzame materialen en technieken die langer mee gaan. De investering aan de voorkant is bij PPS projecten vaak hoger maar die wordt aan de achterkant ruimschoots terugverdiend omdat de levensduur van het object centraal staat.

Publiekstrekker
Het nieuwe Nationaal Militair Museum blijkt een enorme publiekstrekker. In de kerstvakantie was de opkomst zo groot, dat het museum enkele dagen bezoekers afraadde om te komen.

PPS Netwerk Nederland, december 2014