Nieuw hoofdkantoor 3M geopend op basis van een energieprestatiecontract

| |

Op het sciencepark Technopolis in Delft is vorige week het nieuwe hoofdkantoor van 3M geopend; een jaar na de start van de bouw.

Op het sciencepark Technopolis in Delft is vorige week het nieuwe hoofdkantoor van 3M geopend; een jaar na de start van de bouw. Het ronde gebouw, met een gevel van koud gebogen glas, heeft 4950 m2 oppervlakte en bevat kantoorruimten, laboratoria, een restaurant en een ‘innovation centre’.

Op het gebied van duurzaamheid zijn belangrijke stappen gemaakt. Een belangrijk onderdeel van het gebouw is de warmtepomp met WKO (warmte-koude-opslag) die het gebouw verwarmd en verkoeld. Met deze installatie wordt het energieverbruik tot 50% gereduceerd.

Wolter & Dros voert (als ESCo) onderhoud en beheer van de installatie uit op basis van een energieprestatiecontract. De opdracht zoals deze aan het begin van de bouw door Suenso (onderdeel van TU Delft) is opgesteld, omvat een Design, Build, Maintain en Operate (DBMO-contract) voor 15 jaar. Aan het beheer zijn voor Wolter & Dros prestatie-eisen verbonden, zoals beschikbaarheid en rendement van de installatie.

Het nieuwe gebouw van 3M werd eerder al gewaardeerd met een BREEAM ‘very good’.