Projectomschrijving

Met de nieuwbouw Belastingdienst Doetinchem concentreert de Belastingdienst haar huisvesting in De Graafschap. Met het samenvoegen van een aantal regionale vestigingen in het nieuwe gebouw zal de dienst zijn taken efficiënter kunnen uitvoeren. De nieuwbouw past in het herontwikkelingsplan Hamburgerbroek van de Gemeente Doetinchem. Het project dient voor 460 medewerkers te voorzien in 350 flex-werkplekken plus 120 parkeerplaatsen. Belangrijk element is dat de flexibele, niet-persoonsgebonden werkplekken een taakgerichte indeling van de werkvloer mogelijk maken. Het gaat om 7.500m2 vloeroppervlak.

Soort

realestate

Categorie

DBFMO

Sector

Vastgoed, Rijksgebouw

Regio

Doetinchem

Contractwaarde

€ 26 miljoen

Opdrachtgever

Rijksgebouwendienst

Opdrachtnemer

 Facilicom Bedrijfsdiensten:
* Facilicom Facility Solutions
* GOM Schoonhouden
* Prorest Catering
* Trigion Beveiliging
* Breijer Bouw en Installatie
* MAS Architectuur

Architect

MAS architectuur

Contractduur

15 jaar DBFMO contract

Facilicom Services Group/ Bedrijfsdiensten

Facilitair dienstverlener Facilicom Bedrijfsdiensten BV (onderdeel van Facilicom Services Group) is verantwoordelijk voor het ontwerpen, bouwen, inrichten, onderhouden, financieren en ter beschikking stellen van een kantoorgebouw voor de Belastingdienst in het stationsgebied van Doetinchem (werkplekken, vergaderwerkplekken en informele ontmoetingsplekken). Het ontwerp is tot stand gekomen in samenwerking met Mas Architectuur (Stephan Valk) te Rotterdam. Er is een DBFMO-contract getekend van 15 jaar met een contractwaarde van ongeveer €26 miljoen. Het is voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis dat een dergelijke publiek-private aanbesteding is gegund aan één private partij die alle onderdelen in zich heeft.

Welke partijen deden mee in de aanbesteding?

* Consortium MORE@Doetinchem: Strukton, Ballast Nedam, Bank Nederlandse Gemeenten, Claus en Kaan Architecten en ISS.
* Facilicom Bedrijfsdiensten.
* Consortium Factor: HEVO, GTI Grote Projecten, Prisma Facility Management, Fortis Bank en Crepain Binst Architecture.
* Heijmans
* VolkerWessels

Oplevering

 2010

Opmerkingen

Omdat Facilicom zelf alle disciplines in huis heeft, kon men het gevraagde totaalpakket leveren.
Dat heeft grote voordelen voor de opdrachtgever. De besturing van een dergelijk omvangrijk en uiterst complex proces is eenvoudiger naarmate het aantal participanten kleiner is. Omdat Facilicom zelf alle onderdelen in huis heeft, kon het ook speciaal voor deze aanbesteding een nieuw type beveiligingsoplossing met de onderliggende elektronische systemen ontwikkelen.

Ook de financiering is uniek, omdat het Facilicom het pand zelf in eigendom houdt. Facilicom investeert nadrukkelijk in PPS-ontwikkeling. De directie verwacht namelijk dat niet alleen de overheid, maar ook semi-overheidsorganisaties als zorg- en onderwijsinstellingen als wel commerciële partijen steeds vaker met dit type integrale huisvestingvraagstukken de markt op komen.

De eerste bouwhandeling is verricht in maart 2009.

Website(s)

www.facilicom.nl

www.vrom.nl/rijksgebouwendienst

www.masarchitectuur.nl

Klik hier om het video-interview met Harold Hinfelaar, projectleider vanuit Facilicom voor Belastingdienst Doetinchem, te bekijken.