Projectomschrijving

In de wijk Kruiskamp in Den Bosch zijn op twee locaties vier basisscholen, een kinderopvang en naschoolseopvang, een gymnastieklokaal en een sportzaal gerealiseerd. In een van de gebouwen wordt tevens onderdak geboden aan de bibliotheek en een wijktheater. Het project is eind 2014 opgeleverd.

Met een oppervlak van 3.000 m2 biedt het gebouw ruimte aan 700 gebruikers. Het gebouw omvat naast de basisschool ook een wijkcentrum, bibliotheek, buitenschoolse opvang en kinderdagverblijf. Kinderen, leraren, buurtbewoners en de andere gebruikers kunnen leren en werken in een comfortabel gebouw met een gezond binnenklimaat. Ventilatie, werktemperatuur, verlichting en akoestiek van de school voldoen aan de norm voor ‘Frisse Scholen’ klasse B van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Bovendien verbruikt het gebouw maar liefst 80% minder energie dan de wettelijke norm en krijgt de school energielabel A+++ (drie plussen). Het is een van de meest duurzame scholen van Nederland.

EPG
Het minimale energieverbruik van de Brede Bossche School is te danken aan de gevel- en dakisolatie, de lage temperatuurverwarming en de CO2-gestuurde ventilatie met warmte terugwinning, in combinatie met zonwering en zonnepanelen. Volgens de energie prestatienorm gebouwen (EPG) scoort het gebouw zeer goed: een epc van 0,218. Het energieverbruik wordt ingeschat op 430 MJ/m2. Het landelijke cijfer voor schoolgebouwen ligt op ongeveer het dubbele. De praktijk moet uitwijzen of dit gehaald gaat worden. Schoolgebouwen met een lage epc zijn veelal zeer goed geïsoleerd. Dat kan ook nadelig uitpakken: de warmte geproduceerd door de leerlingen zal afgevoerd moeten worden en dat kan dan alleen via de mechanische ventilatie. In praktijk kan dit tot een hoger stroomverbruik leiden dan beoogd.

DBM-contract
De Brede Bossche School is als Design, Build & Maintain-opdracht door de gemeente ’s-Hertogenbosch aanbesteed. Het beheer (“operate”) is niet in een energie prestatie contract ondergebracht. Janssen de Jong Projectontwikkeling (Son en Breugel), Kuin & Kuin Architecten (’s-Hertogenbosch), Landstra Bureau voor bouwfysica (Arnhem), Lamers & Visser bouwtechnieken (St. Agatha), Van Panhuis Installatietechniek (Hoogeveen) en Janssen de Jong Bouw Zuid (Eindhoven) ontwikkelden en realiseerden de school.

Soort

regional

Categorie

DBM-contract

Sector

Onderwijshuisvesting

Regio

Den Bosch

Opdrachtgever

Gemeente Den Bosch

Opdrachtnemer

Janssen de Jong