Nieuwe Contractkeuzemethode ontwikkeld door Provincie Zuid-Holland en APPM: lessen voor andere opdrachtgevers

| |

De ContractKeuzeMethodiek (CKM) is een methode die opdrachtgevers helpt de meest passende contractvorm te kiezen in de infrastructuur en de water- en groensector. Provincie Zuid-Holland…

De ContractKeuzeMethodiek (CKM) is een methode die opdrachtgevers helpt de meest passende contractvorm te kiezen in de infrastructuur en de water- en groensector. Provincie Zuid-Holland (her)ontwikkelde de tool in samenwerking met APPM met als doel het vinden van de juiste contractvorm voor een specifiek project met bijbehorend inzicht in kansen en risico’s.

Of het om de aanleg van een nieuwe weg gaat, of om de versterking van een dijk; voor bouwprojecten dienen opdrachtgevers een keuze te maken in contractvorm. Zelf het ontwerp maken of dit overlaten aan de aannemer? Wie voert straks het onderhoud uit en welke risico’s spelen een rol? Waar op te letten bij het sluiten van een contract? De Provincie Zuid-Holland zocht naar een geschikte methodiek om opdrachtgevers te begeleiden bij contractkeuze en schakelde de hulp in van APPM bij de inventarisatie van bestaande methodieken in de markt. Een methodiek die aan alle wensen van de Provincie voldeed, bleek nog niet te bestaan en dus ontwikkelde APPM samen met Zuid-Holland een nieuwe, betere versie.

De CKM geeft opdrachtgevers inzicht in de overwegingen die spelen bij het kiezen van een (integrale) contractvorm en maakt helder welke argumenten leiden tot de keuze voor een bepaald contract. De resultaten van de methodiek geven aan welke risico’s en andere aspecten aandacht verdienen. De drie stappen van de CKM bestaan uit omgevings- en projectanalyse, een groepssessie en een rapport met inzicht in de mogelijkheden. Op deze manier worden opdrachtgevers geholpen een transparante en goed onderbouwde keuze te maken voor een passend contract.

Meer informatie over de ContractKeuzeMethodiek is beschikbaar via www.contractkeuze.nl.