Petterhústerstate Stiens is meest energieopwekkende ouderenzorggebouw van Nederland

| |

De nieuwe draai heeft op maandag 12 december de winnaar bekendgemaakt van de verkiezing ‘Meest energieopwekkende ouderenzorggebouw van Nederland’. Ruim 1300 mensen brachten hun stem…

De nieuwe draai heeft op maandag 12 december de winnaar bekendgemaakt van de verkiezing ‘Meest energieopwekkende ouderenzorggebouw van Nederland’. Ruim 1300 mensen brachten hun stem uit en een jury van experts bezocht de zorggebouwen. Uit de vier finalisten koos zowel de jury als het publiek het kleinschalige wooncomplex Petterhústerstate in het Friese Stiens als winnaar.

Huiselijk, rustig en in het groen
Petterhústerstate, een woonzorgvoorziening van zorginstellingen Palet en Talant, bestaat uit vier woongroepen voor elk 6 à 7 mensen. Zij hebben ieder een kamer met eigen badkamer die met de eigen vertrouwde spullen mogen worden ingericht. Het complex heeft geen lange gangen; elke kamer komt direct uit op de gezamenlijke woonkamer. Alle woningen zijn op de begane grond. Er is veel lichtinval en bewoners kunnen zelfstandig naar buiten om een wandeling te maken. In de grote tuin is van alles te zien en te doen: van tuinieren in de kruidentuin tot bewegen op de speciale toestellen.

Door de ligging in het dorp kunnen mantelzorgers gemakkelijk langskomen en hoeven bewoners hun sociale contacten en bijvoorbeeld kerkdiensten niet te missen. Het samenspel van elementen die een omgeving leefbaar maken – groen, daglicht, een goed binnenklimaat, gastvrij personeel, een rustig interieur – zorgt ervoor dat bewoners zich prettig voelen en nauwelijks kalmeringsmedicatie nodig hebben.

Het gebouw uit 2010 is niet alleen prachtig qua architectuur, maar ook erg duurzaam – heel vooruitstrevend voor een zorggebouw uit die tijd. Het beschikt over warmte-koude-opslag in de bodem, een sedumdak voor natuurlijke isolatie en het is niet aangesloten op het gasnet. Sotthewes: “Petterhústerstate is helemaal vanuit de mens bedacht. Het is een fantastische woonomgeving voor ouderen met dementie die tot in de puntjes is doordacht. De zorgvisie is: we doen alles zo veel mogelijk net als thuis. Zo zijn er geen groene, lichtgevende bordjes om de nooduitgangen aan te geven – die heb je thuis ook niet. Ze gaan dus wel eens tegen de regels van de overkoepelende zorginstelling in. Maar Petterhústerstate is geen instelling. Het is een huis. Dat is het grote verschil.”

Nummer twee: MuzeRijk in Uden
Ook de ouderenzorgomgeving die als tweede is geëindigd is het benoemen waard. MuzeRijk in Uden is volgens de jury ‘een van de beste voorbeelden in Nederland van een omgeving waar jong en oud écht naast en met elkaar leven’. De woningen voor ouderen met dementie zijn onderdeel van een complex met basisscholen, een sportvereniging, een buurthuis en een gezondheidscentrum. “Ouderen genieten van de spelende kinderen, twee bewoners zijn vaste supporters van het volleybalteam en er zijn allerlei activiteiten die de doelgroepen samen doen”, vertelt Sotthewes. “Zo hebben vrijwilligers samen met de ouderen vogelhuisjes gemaakt, die door de kinderen zijn beschilderd. Daarna hebben ze met zijn allen een wandeling gemaakt door de buurt om de vogelhuisjes op te hangen. Die dagelijkse interactie maakt MuzeRijk uniek en inspirerend.”

Luister hier de bekendmaking terug tijdens BNR Duurzaam.

BouwRegieNetwerk, 12 december 2016