RAI Amtrium wordt gebouw via Engineer & Construct-contract

| | |

RAI Amtrium is de naam van het nieuwe gebouw dat BAM Utiliteitsbouw en Kropman Installatietechniek gaan bouwen voor Amsterdam RAI. Op vrijdag 5 juli 2013…

RAI Amtrium is de naam van het nieuwe gebouw dat BAM Utiliteitsbouw en Kropman Installatietechniek gaan bouwen voor Amsterdam RAI. Op vrijdag 5 juli 2013 is deze naam bekend gemaakt en de samenwerking met handtekeningen bekrachtigd. De naam Amtrium is gebaseerd op Atrium en Amsterdam. De start bouw van het multifunctionele en in duurzaamheid vooruitstrevende RAI-gebouw staat gepland voor 2 oktober 2013.

Amtrium is een even passende als ogenschijnlijk voor de hand liggende naam. Directeur Hans Bakker van Amsterdam RAI hierover: “Het gebouw is gesitueerd aan de stadszijde van het RAI-complex (Scheldeplein) en verbindt de RAI met de stad Amsterdam. Daarnaast kenmerkt het gebouw zich door een groot atrium op de bovenste drie verdiepingen. Bovendien ligt de naam Amtrium geheel in lijn met onze andere drie congrescentra in het RAI-complex; Elicium, Forum en Auditorium.”

BAM Utiliteitsbouw is de bouwkundig aannemer van het nieuwe RAI-gebouw. Kropman Installatietechniek wordt op basis van een engineer-and-construct-contract verantwoordelijk voor alle installatietechnische disciplines. In deze vorm van PPS werkt de opdrachtgever het ontwerp grotendeels uit, maar wordt de technische uitwerking aan de aannemer over gelaten.

Algemeen directeur Hans Bakker van Amsterdam RAI is content met deze partijen: ‘RAI Amtrium wordt een bijzonder gebouw en met deze partijen ben ik ervan overtuigd dat wij op een professionele wijze invulling kunnen geven aan onze ambities’. Regiodirecteur Rob van Kampen van BAM Utiliteitsbouw vult aan: ‘Een mooiere plek en opdrachtgever kunnen we ons niet wensen’. Remko Hellenberg, algemeen directeur van Kropman, voegt toe: ‘Een uitdagend project, met een ambitieuze opdrachtgever als de RAI, die volledig past binnen onze integrale visie op ontwerp, realisatie en onderhoud’.

Res & Smit begeleidt als projectbureau het bouwproces dat volgens LEAN-methode wordt uitgevoerd. Andere partijen in dit project zijn onder meer de ingenieursbureaus Nelissen, Van Rossum en LBP SIGHT.

Multifunctioneel in elk opzicht
Het Amtrium wordt een ‘derde generatie beursgebouw’, waarin beurs-, congres- en kantoorfunctie verenigd zijn. Het zorgt voor een modern aangezicht van de RAI vanuit de centrumkant van Amsterdam. Functioneel is het een volwaardig congrescentrum met ontvangstlounge, congreszalen en break out rooms. Op de bovenste verdiepingen aangevuld met flexibele kantoorruimte. Tegelijkertijd biedt het gebouw een volwaardige entree voor de achterliggende beurshallen (4 en 5). De toevoeging van een kwaliteitsrestaurant maakt het concept compleet.

BREEAM Excellence
Meest in het oog springende element van het Amtrium is, naast het atrium, de kas voor urban farming. Zo levert het gebouw straks de eigen groenten en kruiden voor het restaurant. Sowieso worden bij de ontwikkeling van het Amtrium de meest duurzame technieken toegepast. Het streven is om – als eerste congrescentrum in Nederland – BREEAM-NL Excellent niveau te behalen. Dit is het keurmerk voor duurzaamheid dat wordt beheerd door de Dutch Green Building Council

Met deze nieuwe faciliteit blijft de RAI investeren in duurzame vernieuwing om haar positie als internationaal toonaangevend beurs- en congrescentrum te versterken. Het nieuwe gebouw wordt op 1 mei 2015 in gebruik genomen.

PPS Netwerk Nederland en BAM Utiliteitsbouw, juli 2013