Projectomschrijving

PPS Renovatie Financiën is het eerste PPS-project voor rijksgebouwen in Nederland. De hoofdzetel van het ministerie van Financiën aan het Korte Voorhout in Den Haag is ingrijpend gerenoveerd. De installaties zijn vernieuwd en de inrichting van het pand is aangepast aan de eisen van deze tijd en de wensen van het ministerie.

Safire B.V. is verantwoordelijk voor het ontwerp, de renovatie, de financiering en herinrichting van het ministerie van Financiën in Den Haag (66.000m2), inclusief het beheer en onderhoud van het gebouw voor een periode van 25 jaar. Dit project is aangewezen als een proefproject voor toekomstige contracten voor publieke gebouwen.

Soort

realestate

Categorie

DBFMO

Sector

Vastgoed, Rijksgebouw

Regio

Den Haag

Contractwaarde

€ 175 miljoen

Opdrachtgever

Rijksgebouwendienst en het ministerie van Financiën

Opdrachtnemer


Consortium Safire:

  • Strukton
  • Investeringsfonds van RBS en DIF
  • GTI
  • Burgers Ergon
  • ISS Facility Services

Architect

Meyer en Van Schooten Architecten

Contractduur

25 jaar DBFMO-contract

Welke partijen deden mee in de aanbesteding?

* Consortium BAM en Facilicom * Consortium Safire: Investeringsfonds RBS en DIF, Strukton, ISS Facility Services, GTI en Burgers Ergon * Consortium Florijn: Imtech Projects, Heijmans, Vebego International, NIB Capital * BM Managers van het bouwproces

Oplevering

 2008

Website(s)

Rijksgebouwendienst
struktonpps

Om het interview met projectleider Sietske Bergsma te bekijken klikt u hier.

Opmerkingen


Deze innovatieve vorm van aanbesteden heeft een kostenbesparing van 15% opgeleverd in vergelijking met een traditionele aanbesteding. Begin 2007 is begonnen met de bouwkundige renovatie. Het gebouw is eind 2008 in gebruik genomen, twee maanden eerder dan verwacht.

Safire is winnaar van de Nederlandse Bouwprijs 2007 in de categorie “Integraal ontwerpen en bouwen” en PPF Award 2007-finalist in de categorie “Best European project to sign”.

Het ministerie van Financiën en de Rijksgebouwendienst hebben in maart 2008 een rijksinkooptijger gewonnen voor het project “De aanbesteding waar wij trots op zijn”.

De renovatie van het ministerie van Financiën in Den Haag is in 2011 uitgeroepen tot het beste pps-voorbeeldproject van de afgelopen tien jaar. Het consortium Safire, met o.a. Strukton en ISS, nam op 7 september de PPS Award 2011 in ontvangst uit handen van minister Melanie Schultz van Haegen.

In maart 2009 is het gerenoveerde ministerie officieel geopend door de koningin