Projectomschrijving

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat verhuizen naar het Utrecht Science Park (USP) aan de Uithof in Utrecht. Het RIVM wordt gehuisvest in een nieuw gebouw. De aanbesteding betreft een DBFMO-contract met een looptijd van 25 jaar.

Het RIVM is een agentschap van VWS. Het is nu gehuisvest in een groot aantal gebouwen en paviljoens in Bilthoven. Het Utrecht Science Park is voor het RIVM uniek door de combinatie van partijen die zich bezighouden met life en biosciences, volksgezondheid en milieu, de taakvelden waar ook de expertise van het RIVM ligt. Op dit terrein zijn onder andere de Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht gevestigd. Bijzonder in Utrecht is ook de koppeling van de medische en veterinaire faculteit, die voor het gebied infectieziekten van toenemende betekenis is. Voor de ontwikkeling van het RIVM biedt USP hierdoor de meeste kansen op synergievoordelen en kennisuitwisseling.

Projectorganisatie
De aanbesteding betreft een DBFMO-contract. Deze contractvorm omvat alle fasen van de levenscyclus van het gebouw, samen te vatten als Design, Build, Finance, Maintain en Operate (DBFMO). Dit DBFMO-contract heeft een looptijd van 25 jaar.

Omvang
Gebouw: circa 55.000 m2 bruto vloeroppervlak (BVO) exclusief parkeren.

Locatie
Het Utrecht Science Park (USP) aan de Uithof in Utrecht. Het pand wordt gebouwd op de locatie van het huidige Wentgebouw.

Gebruiker
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het agentschap van het College ter Beoordeling Geneesmiddelen (CBG).

Planning/status
De aanbesteding loopt en de start van de bouw staat gepland voor 2015, zodat het RIVM uiterlijk 2018 het pand kan betrekken.

Planning
De planning ziet er -op hoofdlijnen- als volgt uit (alle data onder voorbehoud):
– Vooraankondiging: gepubliceerd op 24 februari 2012
– Aankondiging: gepubliceerd op 3 april 2012
– Selectie: zomer 2012
– Dialoog: start na de zomer 2012, afgerond in de tweede helft van 2013
– Inschrijving: najaar 2013
– Contract close: voorjaar 2014
– De start van de bouw staat gepland voor 2015, zodat het RIVM uiterlijk 2018 het pand kan betrekken

Soort

realestate

Categorie

DBFMO

Sector

Vastgoed, Rijksgebouw

Regio

Utrecht

Opdrachtgever

Opdrachtgever van het project is het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De Rijksgebouwendienst treedt op als aanbestedende dienst

Opmerkingen

De drie consortia Strukton Hurks, Poort van Utrecht en I2O In Omnibus Omnia zijn geselecteerd voor de dialoogfase voor de bouw van de nieuwe huisvesting van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en een deel van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De dialoog is onderdeel van het proces van de DBFMO-aanbesteding. Het RIVM is nu gehuisvest in vijftig verschillende gebouwen op een terrein in Bilthoven en zal straks naar één nieuw gebouw verhuizen in Utrecht.

De partijen zijn via een Europese aanbesteding geselecteerd. Het uiteindelijk gekozen consortium wordt integraal verantwoordelijk voor het ontwerp, de bouw, de financiering, het onderhoud en de exploitatie van de rijkshuisvesting. Naar verwachting zal de dialoog in de tweede helft van 2013 zijn afgerond. Vervolgens zal de inschrijving plaatsvinden, die wordt afgesloten met de contractsluiting, gepland in het voorjaar van 2014. Het gebouw is naar verwachting medio 2018 beschikbaar.

Website

www.rivm.nl

Welke partijen deden mee in de aanbesteding?

De geselecteerde consortia zijn:

Consortium SHH (Strukton, Hurks, Heijmans)
Strukton Integrale Projecten, Heijmans en Hurks Groep. Belangrijke onderopdrachtnemers zijn: Strukton Bouw, Strukton Worksphere, Hurks van der linden, Deerns Raadgevende Ingenieurs, Claus en Kaan Architecten Amsterdam, Claus en Kaan Architecten Rotterdam, H+N+S Landschapsarchitecten en YASK.

Consortium Poort van Utrecht
BAM PPP PGGM Infrastructure Coöperatie met als onderopdrachtnemers: BAM Utiliteitsbouw, BAM Techniek, Dewarteond, Bureau B+B Stedenbouw en Landschapsarchitectuur, ISS Nederland en RKD Architects.

Consortium I2O In Omnibus Omni
Facilicom Bedrijfsdiensten, Volker Wessels Bouw & Vastgoedontwikkeling Noord-Oost. en Macquarie Capital Group met als onderopdrachtnemers: Van Berkel en Bos U.N. Studio, Studio Linse, Karres en Brands Landschapsarchitecten, Visser & Smit Bouw, Bouwbedrijf Wessels Rijssen, Van Looy Group, Arup Facilicom Bedrijfsdiensten.

Opdrachtnemer

Consortium SHH (Strukton, Hurks, Heijmans)
Strukton Integrale Projecten, Heijmans en Hurks Groep. Belangrijke onderopdrachtnemers zijn: Strukton Bouw, Strukton Worksphere, Hurks van der linden, Deerns Raadgevende Ingenieurs, Claus en Kaan Architecten Amsterdam, Claus en Kaan Architecten Rotterdam, H+N+S Landschapsarchitecten en YASK.