Rijkswaterstaat en consortium Parkway 6 (met Dura Vermeer) bereiken financial close

| | |

Rijkswaterstaat en consortium Parkway 6 (Dura Vermeer, Besix, Rebel Valley, John Laing Investments ) hebben op 8 juni 2016 de financial close bereikt voor project…

Rijkswaterstaat en consortium Parkway 6 (Dura Vermeer, Besix, Rebel Valley, John Laing Investments ) hebben op 8 juni 2016 de financial close bereikt voor project A6 Almere Haven-Almere Buiten-oost. Hiermee is de financiering rond voor de verbreding van de A6 bij Almere, in het verlengde van de huidige werkzaamheden vanaf de A1 naar Almere.

De totale waarde van de investeringen in het project bedraagt € 300 miljoen, bijeengebracht door de inbreng van eigen vermogen, leningen van twee commerciële banken en de Europese investeringsbank.

DBFM-Project
De A6 tussen Almere Havendreef en Almere Buiten-Oost wordt verbreed naar 4 × 2 rijstroken met hoofd- en parallelbanen; dat zijn vier rijstroken per rijrichting. De extra rijstroken zorgen ervoor dat de doorstroming en daarmee de bereikbaarheid van de noordelijke Randstad verbetert. Ook wordt de leefbaarheid in de omgeving vergroot: ter hoogte van het Weerwater wordt de A6 naar maaiveldniveau verlaagd en worden op- en afritten verder uit elkaar gelegd. Dit creëert ruimte voor toekomstige gebiedsontwikkeling door de gemeente Almere, waaronder de Floriade die hier in 2022 wordt gehouden. Dit project is onderdeel van het programma Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA), het grootste wegenprogramma van Rijkswaterstaat de komende tien jaar.

Financiering
Project A6 Almere betreft een Design, Build, Finance and Maintain-contract (DBFM). Dit houdt in dat dat consortium Parkway6 – een projectvennootschap, opgericht door John Laing Investments, Rebel Valley, Dura Vermeer en Besix – zelf het ontwerp en de realisatie van het project financiert en deze investering over een periode van twintig jaar terugverdient door middel van met name beschikbaarheidsvergoedingen van Rijkswaterstaat. Om de beschikbaarheid van de weg te waarborgen zal Parkway6 in die periode tevens het onderhoud van de snelweg uitvoeren.

PPS Netwerk Nederland, 8 juni 2016