Slim, snel en budgetneutraal verduurzamen van sportaccommodaties

| |

Nederland heeft ongeveer 5,7 miljoen m2 aan sportaccommodaties. Omdat sportverenigingen veel energie verbruiken en omdat de energierekening voor hen een stevige kostenpost is (gemiddeld 15…

Nederland heeft ongeveer 5,7 miljoen m2 aan sportaccommodaties. Omdat sportverenigingen veel energie verbruiken en omdat de energierekening voor hen een stevige kostenpost is (gemiddeld 15 – 20 % van de begroting), kunnen zij flink profiteren van energiebesparende maatregelen. Het besparingspotentieel blijkt het grootst te zijn voor zwembaden; een aantal voorbeelden laten zien dat een besparing van 30 tot 50% mogelijk is. Maar ook voor andere sportaccommodaties loont energiebesparing. Met relatief eenvoudige maatregelen op het gebied van isolatie, verwarmingsinstallatie, verlichting, keukenapparatuur en duurzame energie daalt de energierekening al met 15%.

Veelbelovend zijn de voorbeelden waarbij de lagere energierekening wordt ingezet om de investeringskosten te dekken. Op deze wijze is verduurzaming energieneutraal en gaan de investeringen niet ten kosten van de sportactiviteiten. Zodra de investering is afbetaald profiteren eigenaren en sportverenigingen van de lagere energiekosten. In toenemende mate vinden gemeenten en verenigingen hiervoor nieuwe financieringsconstructies, werken zij samen en wordt optimaler gebruik gemaakt van de kennis van marktpartijen, via bijvoorbeeld energieprestatiecontracten.

Subsidieregeling RVO.nl voor sportaccommodaties
Per 1 september is de subsidieregeling ‘Energiebesparing en verduurzaming sportaccommodaties’ in werking getreden. De regeling wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Sportverenigingen en sportstichtingen die energiebesparende maatregelen nemen kunnen rekenen op een subsidie van 30% van de investering. Klik hier voor meer informatie.

Nieuwe publicatie met inspirerende voorbeelden
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft daarnaast een nieuwe publicatie uitgebracht met als titel ‘Verduurzamen van Sportaccommodaties’. In deze publicatie vindt u recente voorbeelden van duurzame sportaccommodaties. Klik hier om de publicatie te downloaden.