Sporthal Panningen bespaart energie en verbetert binnenmilieu met ESCo

| |

Stichting Sporthallen Helden heeft op 1 juli een energieprestatiecontract ondertekend voor de verduurzaming van 2 sporthallen in de Gemeente Peel en Maas. Het contract met…

Stichting Sporthallen Helden heeft op 1 juli een energieprestatiecontract ondertekend
voor de verduurzaming van 2 sporthallen in de Gemeente Peel en Maas. Het contract met Energy Service Company ManESCo heeft een duur van 15 jaar en omvat zowel de realisatie en financiering als instandhouding van LED verlichting, HR verwarming en opwek met zonnepannelen. De investering van de extra duurzame maatregelen wordt volledig gefinancierd uit de energiebesparingen, waardoor de jaarlijkse exploitatielasten van de sporthal zelfs dalen.

De betreffende sporthallen zijn sterk verouderd. Met name de oudste hal (die inmiddels 40 jaar oud is) voldeed niet meer aan de veiligheidsnormen en ook de luchtkwaliteit liet te wensen over. Daarom worden de sporthallen momenteel geheel gerenoveerd én uitgebreid. Met als doel: voldoen aan de geldende normen volgens NOC NSF, besparen van energie, het verbeteren van binnenklimaat én 80% reductie van de CO2-uitstoot.

Er zullen door de ESCo-partij zowel maatregelen worden genomen voor de gebouwschil als voor de installaties. Ook wordt gebruik gemaakt van een vereenvoudigde manier van monitoring. Deze maatregelen samen leiden niet alleen tot energiebesparing, maar ook tot een verbeterd binnenmilieu, hetgeen weer positieve invloed heeft op de prestaties van de sporters. Het is vooral te danken aan de integrale aanpak dat er hogere emissiereducties mogelijk zijn, aldus de ESCo-partij.

Hans Derks (penningmeester van de Stichting Sporthallen Helden) is blij met het ESCo-contract, want de stichting had zelf onvoldoende budget voor alle duurzame ambities. Doordat de ESCo in de maatregelen investeert en daarbij voor 15 jaar de prestaties garandeert wordt de stichting volledig ontzorgt en zijn er maatregelen mogelijk, die anders niet getroffen hadden kunnen worden.

ESCoNetwerk.nl, 4 juli 2016