Stroomversnelling: eerste huurders in zo-goed-als-nieuw-huis

| |

“De eerste vier dagen zijn echt niet leuk. Maar daarna krijg je elke dag een cadeautje.”

In deze periode levert vereniging Stroomversnelling een tweede set van negen testwoningen af. De nieuwste prototypes bevinden zich in Heerhugowaard, Melick, Soesterberg, Nieuw-Buinen en Maarssen.

In Heerhugowaard staan de eerste woningen mét bewoners. Hun commentaar: “De eerste vier dagen zijn echt niet leuk. Maar daarna krijg je elke dag een cadeautje: de moderne buitenkant is dan al klaar en dat voel je binnen meteen aan de temperatuur, je badkamer wordt vervangen, je krijgt een nieuwe keuken en een pannenset voor de inductieplaat… En als het werk dan na twee weken klaar is, ben je wel blij, want dan lijkt het wel een nieuwbouwhuis.”

De bewoners meldden zich aan voor deze test-, oftewel prototyping-fase. Ook de aanvulling op het huurcontract maakt deel uit van de test: huurders betalen een equivalent van energiekosten aan de corporatie met de belofte dat zij bij gemiddeld energiegebruik gelijke woonlasten (huur+energiekosten) houden. De afspraken gelden voor een half jaar en worden pas definitief na de noodzakelijke aanpassing van de regelgeving.

Het prototyping-proces in 2014 leidt steeds tot nieuwe verbeteringen ten opzichte van de vorige testwoningen. Het gaat om de meest optimale combinatie van woongemak, technische mogelijkheden en kosten.

De leden van Stroomversnelling (bouwpartijen Ballast Nedam, Dura Vermeer, BAM, VolkerWessels en corporaties Lefier, WonenLimburg, Portaal, Stadlander, Tiwos en Woonwaard) zijn initiatiefnemers voor vernieuwbouw van 111.000 na-oorlogse huurwoningen naar woningen zo-goed-als-nieuw met gelijkblijvende woonlasten. Leen van Dijke, lid kernteam Stroomversnelling NulopdeMeter en Marnette Vroegop (Woonwaard) spraken in maart al op het ESCoNetwerk seminar ‘Duurzaamheid voor woningcorporaties’ over de grootschalige duurzame renovatie (zie verslag).

ESCoNetwerk.nl, 6 mei 2014
Bron: BAM Woningbouw