Projectomschrijving

De nieuwe huisvesting van de Hoge Raad der Nederlanden zal gevestigd worden in den Haag op Korte Voorhout 20 en Smidsplein 1, welke worden samengevoegd. Het nieuwe pand moet een tijdloze uitstraling krijgen, om aan te geven dat de Hoge Raad staat voor continuïteit en visie op lange termijn. Het gebouw zal 15.000 m2 (BVO) beslaan en daarnaast worden parkeerplaatsen gerealiseerd. Op dit moment is de Hoge Raad gevestigd in het monumentale pand Huguetan, Lange Voorhout 34 en in een gehuurd pand aan de Lange Voorhout 7. Aan de achterzijde van Huguetan is voor de komst van de Hoge Raad een nieuw gedeelte toegevoegd, maar dit voldeed niet aan de verwachting van representativiteit. Om de werkzaamheden te kunnen blijven uitvoeren en het groeiende aantal medewerkers te kunnen blijven huisvesten is dus ruimte bijgehuurd, maar twee locaties is als niet efficiënt ervaren. 

Geïntegreerd contract
De aanbesteding geschiedt via een publiek-private samenwerking (PPS) en omvat alle fasen van de levenscyclus van een gebouw: Design, Build, Finance, Maintain en Operate (DBFMO). Het nieuwe gebouw moet halverwege 2015 gereed zijn. De duur van dit DBFMO-contract zal 30 jaar zijn.

Omvang
Gebouw: 15.000 m2 bruto vloeroppervlak (BVO) exclusief parkeren

Locatie
De samen te voegen kavels Korte Voorhout 20 en Smidsplein 1. De huidige bebouwing op deze locatie (tegenover het ministerie van Financiën) wordt voor de nieuwbouw van de Hoge Raad der Nederlanden afgebroken.

Gebruiker
Hoge Raad der Nederlanden

Soort

realestate

Categorie

DBFMO

Sector

Vastgoed, Rijksgebouw

Regio

Den Haag

Opdrachtgever

Opdrachtgever van het project is het ministerie van Justitie.
De Rijksgebouwendienst treedt op als aanbestedende dienst.

Opdrachtnemer

Poort van Den Haag (BAM PPP, PGGM, Claus en Kaan Architecten, BAM Utiliteitsbouw, BAM Techniek en ISS Integrated Facility Services).

Tenman verzorgd namens BAM het projectmanagement voor de realisatiefase. Daarnaast zijn ARUP Nederland en DGMR Bouw betrokken als ontwerpende partners. Binnen het consortium is BAM Utiliteitsbouw Grote Projecten verantwoordelijk voor de realisatie van de nieuwbouw.

Architect

Representativiteit dient het leidende principe zijn voor de nieuwe huisvesting van de Hoge Raad der Nederlanden. Daarnaast is flexibiliteit een belangrijke randvoorwaarde. Dit voor het verkrijgen van een hoog adaptief vermogen van het gebouw, van de ondersteunende installaties en van de procesondersteunende infrastructuur. Het doel is dat de Hoge Raad der Nederlanden straks decennia lang vooruit kan op de nieuwe locatie. De nieuw te bouwen huisvesting moet over 5 jaar inspireren en functioneren, maar ook nog over 50 jaar.

Contractduur

30 jaar DBFMO contract

Welke partijen doen mee in de aanbesteding?

De volgende drie consortia zijn geselecteerd voor de Nieuwbouw Hoge Raad in Den Haag:

Hageraad
Brink Management & Advies B.V.
LIPS Development Acquisitions B.V.
Wiel Arets Architects
H&R BOUW B.V.

Heijmans PPP
Heijmans PPP
In samenwerking met architect:
Mecanoo architecten B.V.

Poort van Den Haag
BAM PPP B.V.
PGGM
BAM Utiliteitsbouw B.V.
BAM Techniek B.V.
ISS Nederland B.V.
Claus en Kaan Architecten

De dialoog is in juni 2012 afgerond. Op 21 december 2012 is het contract tussen Rijksgebouwendienst en Poort van Den Haag getekend.

Oplevering

Oplevering moet in november 2015 plaatsvinden

Website(s)

www.rgd.nl