TU/e bespaart op energieverbruik Helix

| |

TU/e bespaart jaarlijks zo’n € 220.000 aan energiebesparing door Energie Prestatie Contract voor gebouw Helix.

Technische Universiteit Eindhoven gaat jaarlijk zo’n 220.000 euro aan energiebesparing realiseren door het aangaan van een Energie Prestatie Contract voor het gebouw Helix. Als ESCo neemt Honeywell de aanpassingen in de luchthuishouding van het Helix gebouw voor zijn rekening en geeft de garantie af dat de investering na tien jaar is terugverdiend.

Energieprestatiecontract draagt bij aan duurzaamheidsaspiraties TU/E
Helix is het eerste TU/e-gebouw dat een energiebesparende behandeling ondergaat in het kader van het ‘ondernemend samenwerken’ van de TU/e met vijf technische partners (Implan, Strukton, Complan en Heijmans). De besparing komt overeen met een verlaging van de CO2-uitstoot van Helix met twintig procent. Omdat Helix het gebouw is met veruit de grootste energiekosten (vanwege de uitgebreide luchtbehandeling in de chemielabs) draagt dit significant bij aan de duurzaamheidsaspiraties van de universiteit.

Bijkomend voordeel van de ingreep is volgens ing. Ronald van Nattem, Hoofd Beheer en Onderhoud bij Dienst Huisvesting, dat er capaciteit vrijkomt voor een uitbreiding van de laboratoriumfaciliteiten in Helix. “Dat geeft ons de mogelijkheid om bijvoorbeeld laboratoria van Biomedische Technologie naar Helix te verplaatsen.” Het hoogtechnologische Helix is daar volgens hem in principe beter voor ingericht dan Gemini. “Voor kantoor- en lesruimte is Helix eigenlijk te duur, maar we konden de laboratoria niet uitbreiden vanwege de beperkingen van de luchthuishouding.”

Terugverdientijd van 10 jaar
De totale investering voor de aanpassingen, die voor het einde van het jaar gerealiseerd moeten zijn, bedraagt 3,6 miljoen euro. Als ook het goedkopere onderhoud en de extra capaciteit wordt meegenomen, is dat in tien jaar terugverdiend. Daarna zou de installatie het zeker nog tien jaar moeten doen, aldus Van Nattem. “Dat is pure winst.” Bovendien is het nieuwe systeem volgens hem veiliger en werken de zuurkasten sneller door een nieuw systeem met conische kleppen op luchtdruk. Er is daardoor minder risico dat medewerkers worden blootgesteld aan ongewenste dampen.

Bron

ESCoNetwerk.nl, 20 januari 2014