Wageningen UR zoekt partners voor PPS-project zoutvermindering in productsamenstelling

| |

Op 12 september 2014 worden de nieuwe voorstellen voor publiek private samenwerkingen (PPS) binnen de topsector Agri&Food ingediend, die in 2015 van start gaan. Wageningen…

Op 12 september 2014 wrden de nieuwe voorstellen voor publiek private samenwerkingen (PPS) binnen de topsector Agri&Food ingediend, die in 2015 van start gaan. Wageningen UR Food & Biobased Research heeft nog ruimte voor nieuwe partners binnen het PPS-project ‘Reformulation@ease”.

Het doel van dit project is bedrijven in de voedselketen te helpen bij de ontwikkeling van producten met een gezondere productsamenstelling onder andere door vermindering van zout, suiker en vet. Uitgangspunt hierbij is het behoud van de gewenste smaak- en kwaliteitsbeleving van de consument.

Het project sluit aan bij het convenant ‘verbetering productsamenstelling’ dat begin dit jaar door vertegenwoordigers uit de levensmiddelensector en het Ministerie van WVS is ondertekend.

De afgelopen jaren heeft een aantal bedrijven succesvol het zout in hun producten verminderd. Het meeste zout is teruggebracht in brood, conserven en kaas blijkt uit recent onderzoek van NVWA. Ondanks de lichte daling van het zoutgehalte in 2013 zijn er productgroepen waar de zoutverlaging achterblijft of productgroepen waar het onderlinge verschil in zoutgehalte tussen gelijksoortige producten groot.

Het PPS-project van Food & Biobased Research gaat naast zoutreductie ook onderzoek doen naar de reductie van suiker en vet, het verbeteren van vetsamenstelling en de verrijking van eiwit in producten.

Tien bedrijven afkomstig uit de retail, voedingsmiddelen- en ingrediëntenindustrie nemen inmiddels deel aan het project ‘Reformulation@ease’. Er zijn nog steeds bedrijven welkom als partner in dit project, dat van 2015 tot 2018 gaat lopen.

PPS Netwerk Nederland, 12 september 2014