Projectomschrijving


Eerste lean-ziekenhuis in Nederland Het huidige Zaans Medisch Centrum maakt al gebruik van de lean-werkwijze, maar de nieuwbouw wordt het eerste Nederlandse ziekenhuis dat wordt ontworpen vanuit de lean-managementfilosofie. Lean wil zeggen de processen in het nieuwe ziekenhuis zo doelmatig en patiëntgericht mogelijk worden ingericht, waardoor verspilling wordt voorkomen. Het nieuwe Zaans Medisch Centrum komt op het terrein van het oude ziekenhuis in Zaandam en zal aansluiten op een zorgboulevard en parkeergarage. Omdat het huidige ziekenhuis volledig operationeel blijft, verrijst de nieuwbouw op de plek van de oude parkeerplaats. Op 13 juni 2017 werd het nieuwe Zaans Medisch Centrum officieel geopend door de Commissaris van de Koning, de heer Remkes, in aanwezigheid van vele medewerkers, medisch specialisten, genodigden, de Raad van Toezicht en de Raad van Bestuur van het ZMC.

Soort

regional

Categorie

DBMO

Sector

Zorghuisvesting

Regio

Amsterdam

Contractwaarde

90 miljoen

Opdrachtnemer

BAM

Contractduur

25 jaar

Welke partijen deden mee in de aanbesteding

De financiering van het nieuwe ziekenhuis wordt verzorgd door Rabobank en BNG. Met Achmea zijn afspraken gemaakt over het zorgaanbod.

Het ontwerp van het nieuwe Zaans Medisch Centrum is van de hand van Mecanoo en onderscheidt zich door het Lean Hospital Design en de helende omgeving. Ingenieursbureau Linssen is verantwoordelijk voor het ontwerp van de ziekenhuisinstallaties. BAM Advies & Engineering verzorgt de bouwkundige uitwerking en het constructieontwerp.

Oplevering

BAM start start medio augustus 2014 met de bouw. Medio augustus 2016 is het nieuwe ziekenhuis met een vloeroppervlakte van circa 40.000 m2 gereed.