Zestien Europese steden in top 20 vernieuwde Sustainable Cities Index

|

Er staan zestien Europese steden in de top 20 van de vernieuwde Sustainable Cities Index van Arcadis. Op nummer één in de index staat Zurich…

Er staan zestien Europese steden in de top 20 van de vernieuwde Sustainable Cities Index van Arcadis. Op nummer één in de index staat Zurich gevolgd door Singapore en Stockholm. De Europese steden Wenen, Londen en Frankfurt staan op respectievelijk vier, vijf en zes. ,,De belangrijkste conclusie is dat we in Europa in staat op kleine gebieden een leefbare omgeving te creëren, waar mensen relatief gelukkig zijn’’, aldus Carolien Gehrels, Europees directeur grote steden bij Arcadis, de leidende wereldwijd opererende ontwerp- en consultancyorganisatie op het gebied van de natuurlijke en gebouwde omgeving.

Ondanks deze goede score kunnen Europese steden nog wel verbeteren als het gaat om de balans tussen de drie pilaren van duurzaamheid. Arcadis onderzocht de steden op sociale (people), omgevings- (planet) en economische (profit) factoren. De lage Europese economische groei ligt hieraan ten grondslag. Zo staan Lyon, Brussel en Lissabon relatief hoog in ‘people’ en ‘profit’ sub index, maar 71e, 66e en 61e als het gaat om de ‘profit’ sub index. Dat blijkt uit de tweede editie van de Sustainable Cities Index, die Arcadis maandag heeft gepresenteerd. Het onderzoek is uitgevoerd door het Centre for Economics and Business Research (Cebr).

Amsterdam staat op de 11e plaats en Rotterdam op de 19e plaats tegen respectievelijk de vierde en vijfde plek vorig jaar. De reden dat de Nederlandse steden zijn gezakt is tweeledig. Dit jaar zijn er honderd steden onderzocht in plaats van vijftig. Verder is er een aantal criteria in het onderzoek verbeterd en aangepast. Zo zijn bijvoorbeeld indicatoren over gezondheid, opleiding, toerisme en werkgelegenheid toegevoegd.

“Amsterdam worstelt met toerisme en heeft vooralsnog geen duidelijk antwoord op de spreiding en de drukte”, zegt Gehrels. “Daar moet de stad de komende tijd een oplossing voor zien te vinden. Dit probleem geldt overigens ook voor steden als Parijs en Rome. Als ik kijk naar Rotterdam dan is het mooi om te zien dat de samenwerking tussen de gemeente en haar inwoners goed werkt. Dat draagt bij aan de aantrekkingskracht van de stad voor nieuwe bedrijven en toerisme. Rotterdam zie je steeds vaker verschijnen in reisboeken en op internetsites als een stad die je zeker niet moet missen”.

Gehrels is blij met de timing van deze index: “Volgende maand is de UN Habitat III conferentie in Quito, Ecuador die eens in de twintig jaar wordt gehouden. Daar wordt de agenda gezet voor komende decennia op het gebied van duurzaamheid in steden. Ik hoop dat onze Sustainable Cities Index een bijdrage kan leveren in de discussie om steden meer duurzaam te maken.”

Top twintig
1. Zurich
2. Singapore
3. Stockholm
4. Wenen
5. London
6. Frankfurt
7. Seoul
8. Hamburg
9. Praag
10. München
11. Amsterdam
12. Geneva
13. Edinburgh
14. Copenhagen
15. Paris
16. Hong Kong
17. Berlin
18. Canberra
19. Rotterdam
20. Madrid

Onderste twintig
81. Jeddah
82. Rio de Janeiro
83. Lima
84. Mexico City
85. Tianjin
86. Amman
87. Hanoi
88. Jakarta
89. Chennai
90. Johannesburg
91. Bengalûru
92. Mumbai
93. Chengdu
94. Wuhan
95. Cape Town
96. Manila
97. New Delhi
98. Nairobi
99. Cairo
100. Kolkata

Het volledige rapport kunt u hier dowloaden: www.arcadis.com/sci2016

BouwRegieNetwerk, 4 oktober 2016